Warszawa: Uroczystość upamietniająca Proletariatczyków

[2020-01-28 09:40:42]

W niedzielę w Warszawie odbyła się uroczystość upamiętniająca rocznice stracenia 28 stycznia 1886 roku czterech członków Socjalno-Rewolucyjnej Partii proletariat.

Wydarzenie zorganizowała kampania Historia Czerwona. Jego uczestnicy zebrali się przy Bramie Straceń, gdzie odśpiewano "Międzynarodówkę". Następnie przeszli z transparentami z wizerunkami Ludwika Waryńskiego oraz straconych Proletariatczyków pod poświęconą im tablicę.
Tam Piotr Ciszewski z kampanii Historia Czerwona przybliżył historię procesu członków partii Proletariat oraz egzekucji Piotra Bardowskiego, Stanisława Kunickiego, Michała Ossowskiego oraz Jana Pietrusińskiego. Dodał iż idee walki o prawa pracownicze i wyzwolenie społeczne są nadal aktualne.

Występująca w imieniu Komunistycznej Partii Polski Beata Karoń podkreśliła aktualność walki z kapitalistycznym wyzyskiem. Przypomniała również o próbach fałszowania historii przez władzę.

Małgorzata Kulbaczewska-Figat
z portalu Strajk.eu mówiła, że pomimo iż społeczeństwo bombardowane jest pamięcią historyczną, to jest ona pojmowana specyficznie i ograniczana do narodowej walki tych postaci, które władza uznała za właściwe.

Michał Goworowski ze Studenckiego Komitetu Antyfaszystowskiego przypomniał, że socjaliści toczyli walkę nie tylko o wyzwolenie społeczne, ale również przeciwko szowinizmowi.

Krzysztof Grochowski
z partii Razem zaapelował o kontynuowanie walki rozpoczętej przez XIXwiecznych socjalistów, mierzenie się z wyzyskiem i nierównościami.

Socjalno-Rewolucyjna Partia Proletariat była pierwszym ugrupowaniem marksistowskim na ziemiach polskich. Organizowała robotników w kilku ośrodkach miejskich - głównie w Warszawie. Sprzeciwiała się carskiej dyktaturze i współpracowała z rosyjskimi rewolucjonistami z Narodnej Woli. Proces Proletariatczyków w 1885 roku objął 29 działaczy i działaczek. Carskie władze wykonały cztery wyroki śmierci, zapadły też wyroki wieloletniego zesłania i więzienia.

Michał Warecki

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.