Ukazał się nowy numer "Bez Dogmatu": Polska katolicka

[2020-02-06 20:33:03]

Właśnie ukazał się nowy, podwójny numer (121/122) kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu" w całości poświęcony skandalom (nie tylko seksualnym) w Kościele katolickim.

W części dotyczącej relacji między polskim państwem i społeczeństwem a Kościołem polecamy m.in. wywiad z prof. Stanisławem Obirkiem, który w rozmowie z Michałem Kozłowskim opowiada, dlaczego mimo kolejnych afer i kompromitacji pozycja Kościoła w Polsce pozostaje niezachwiana. Ponadto Bożena Przyłuska omawia finansowe przywileje kleru; a Piotr Szumlewicz udowadnia, że polski Kościół to instytucja w praktyce wyjęta spod krajowego prawa i typowy przykład państwa w państwie.

W dziale historycznym m.in. Dariusz Łukasiewicz przypomina o kościelnych korzeniach szpitalnictwa; natomiast Anna Małyszko rozprawia się z mitem Zielonej Wyspy i pokazuje, jak w rzeczywistości wyglądał (i nadal wygląda) proces rozliczania przez irlandzkie państwo tamtejszego Kościoła z jego zbrodni.

Z kolei w części poświęconej perspektywom Kościoła katolickiego w Polsce m.in. Michał Kozłowski przedstawia powody, dla których mimo postępującej sekularyzacji polskiego społeczeństwa ideologiczna hegemonia Kościoła trwa i wydaje się niezagrożona; zaś Tomasz Jativa przygląda się religijnym postawom Polek i Polaków oraz ich stosunkowi do nauk Kościoła i przewiduje, że w niedalekiej przyszłości straci on centralną pozycję w polskim życiu społecznym.

W numerze znajdą Państwo także m.in. recenzję książki Katarzyny Szumlewicz Miłość i ekonomia w literackich biografiach kobiet (Instytut Badań Literackich PAN, 2017) autorstwa Sławomira Czapnika; przegląd karykatury antyklerykalnej; oraz – po raz pierwszy na naszych łamach – komiks.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.