ZA chce wsparcia dla pracowników nieetatowych i zamiany śmieciówek na etaty

[2020-03-14 19:54:09]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaapelował do rządu o pilne przyjęcie rozwiązań, które pozwolą na wsparcie dla osób zatrudnionych w ramach umów niestandardowych. Związkowcy uważają, że epidemia koronawirusa obnaża braki w funkcjonowaniu polskiego państwa i przyzwolenie na masowe łamanie prawa. „Obecnie słyszymy jedynie o pomocy dla pracodawców i pracowników zatrudnionych u nich etatowo, co w praktyce oznacza brak wsparcia dla osób, pracujących w ramach umów zleceń czy umów o dzieło. Pozostaną bez pracy i środków do życia, jedynie z nadzieją, że po ustąpieniu epidemii pracodawca znowu nawiąże z nimi współpracy – czytamy w stanowisku podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Szumlewicza. W opinii związkowców „każdy pracownik, który utraci źródło utrzymania ze względu na epidemię, powinien otrzymać ze strony rządu wsparcie. Niezależnie od rodzaju zawartej umowy”.

Związek przypomina, że artykuł 22 Kodeksu Pracy jasno mówi, że gdy jest określone miejsce pracy, czas pracy i podległość służbowa, to musi być zawarta umowa na etat. Mimo to wiele firm łamie prawo i narzuca inne rodzaje umów – zlecenie, o dzieło czy samozatrudnienie. Dotyczy to coraz większej części rynku pracy. Umowy niestandardowe są rozpowszechnione w handlu, gastronomii, ochronie, dziennikarstwie kulturze czy budownictwie. W ostatnich latach zaczęły rozwijać się też w branżach i firmach, w których przez lata wszyscy mieli zatrudnienie etatowe, co dotyczy między innymi transportu lotniczego, służby zdrowia czy szkolnictwa. Obecnie setki tysięcy ludzi mają umowy niestandardowe w sytuacji, gdy są spełnione wszystkie warunki etatu. W sytuacji kryzysowej większość z nich pozostaje bez wynagrodzenia, prawa do urlopu wypoczynkowego czy zwolnienia chorobowego.

Dlatego związek domaga się podjęcia pilnych kroków na rzecz radykalnego ograniczenia umów niestandardowych. „Proponujemy, aby w wyjątkowej sytuacji, w jakiej się znaleźliśmy, firmy dostały możliwość zamiany umów niestandardowych zawartych z pracownikami na etaty bez ponoszenia kar za dotychczasowe unikanie umów etatowych. Firmy, które dokonałyby takiej zmiany, otrzymałyby zarazem dodatkowe wsparcie od państwa w ramach pakietu antykryzysowego. Dzięki temu czas kryzysu posłużyłby do ograniczenia skali bezprawia i zwiększenia stabilności na rynku pracy” – czytamy w stanowisku związku.

AM

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.