Koronawirus w Polsce i stan zagrożenia epidemicznego (akt.)

[2020-03-15 12:22:31]

Wprowadzenie stanu epidemicznego na terenie całego kraju podminowało wszelkiego rodzaju życie publiczne. Kampania wyborcza została silnie ograniczona, życie kulturalne zamarło. Rząd przewiduje trwanie takiego stanu co najmniej przez dwa tygodnie, z potencjalnym jego przedłużeniem, gdyby tempo odnotowywania nowych przypadków obecności koronowirusa nie uległo zmniejszeniu. Jest już pewne, że mimo chwilowego i panicznego zwiększenia konsumpcji spożywczej i kosmetycznej, marzec będzie miesiącem silnej recesji gospodarczej. W związku z tym może dojść do zwiększenia bezrobocia, silnego spadku wpływów budżetowych (przede wszystkim z VAT) i konieczności nowelizacji założeń budżetowych, które przewidywały równowagę wydatków i wpływów. Za 9 miesięcy należy liczyć się również z tąpnięciem liczby urodzeń, choć znaczące ograniczenia w życiu codziennym, mogą również przełożyć się na spadek liczby zgonów (jak było w stanie wojennym). tr

Od tygodnia czołówki mediów informacyjnych w Polsce zajmuje kwestia rozprzestrzeniającego się na terenie kraju koronawirusa COVID-19, dającego objawy podobne do grypy, ale dużo częściej wywołującego ciężką niewydolność oddechową i zapalenie płuc.

Z uwagi na szybko rosnącą liczbę osób z wykrytą obecnością tego wirusa, Rada Ministrów wydała rozporządzenie wprowadzające z dniem 14 marca stan zagrożenia epidemicznego na terenie całego kraju. Rozporządzenie wprowadza zakaz zgromadzeń publicznych wynoszących ponad 50 osób, nakaz zamknięcia barów i restauracji, kin, teatrów, basenów, klubów, muzeów, jak również ograniczenia w handlu na obszarze centrów handlowych. W kwestii rozwiązań mających ograniczyć rozpowszechnienie nowych przypadków epidemii, wprowadza się kontrole graniczne na granicach z krajami strefy Schengen, zakaz wjazdu obcokrajowców oraz kwarantannę - domową lub w ośrodkach specjalnych - dla obywateli polskich chcących wjechać do kraju. Przewiduje się również zakaz wywozu sprzętu medycznego oraz leków. Nieograniczony pozostaje wywóz i przywóz, odbywający się na zasadach międzynarodowej wymiany handlowej.

Już kilka dni wcześniej (w czwartek, 12 marca) zamknięto szkoły, uczelnie wyższe i biblioteki, obawiając się rozpowszechnienia wirusa w szczególności wśród najmłodszych osób.

Do tej pory (sobota, 28 marca) odnotowano w Polsce 1436 wykrytych przypadków zakażenia wirusem COVID-19, przy stwierdzeniu 16 zgonów.

Tomasz Rysz, wch

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1689 - Kazimierz Łyszczyński został publicznie ścięty na Rynku Starego Miasta w Warszawie za ateizm, a jego zwłoki spalono za miastem.

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1928 - Urodził się Robet Badinter, francuski prawnik i polityk; wraz François Mitterandem doprowadził do zniesienia kary śmierci we Francji.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

1952 - W Grecji stracono komunistę Nikosa Belojanisa, czołowego działacza zdelegalizowanej KKE.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.