Pandemia koronawirusa na świecie (akt.)

[2020-03-15 18:58:56]

Koronawirus COVID-19 staje się coraz większym problemem dla świata, zwłaszcza dla Europy, Azji Wschodniej oraz części Bliskiego Wschodu i Ameryki Północnej. Jak dotąd, epidemia tego wirusa w niewielkim tylko stopniu dotyka Afrykę Subsaharyjską i Oceanię.

Jeśli chodzi o najnowsze dane (z soboty, 18 kwietnia), zaprezentowane są one poniżej, wedle liczby zakażonych osób, dla krajów, gdzie ich liczba przekroczyła tysiąc:

USA 710272
Słowacja 1089
Hongkong 1024
Kamerun 1017

Niemal na całym świecie, poza Chinami, Japonią, Koreą Południową, Tajwanem i Singapurem, rośnie również liczba osób zmarłych w wyniku dolegliwości chorobowych spowodowanych obecnością tego wirusa. Jak dotąd, na całym świecie zmarło z tego powodu 156345 osób, z czego 37175 w USA, 22745 we Włoszech, 19315 w Hiszpanii, 18681 we Francji, 14576 w Wielkiej Brytanii, 5453 w Belgii, 5031 w Iranie, 4632 w Chinach, 4352 w Niemczech, 3459 w Niderlandach, 2171 w Brazylii, 1769 w Turcji, 1400 w Szwecji, 1344 w Szwajcarii, 1310 w Kanadzie, 687 w Portugalii, 546 w Meksyku, 535 w Indonezji, 530 w Irlandii, 488 w Indiach, 443 w Austrii, 421 w Ekwadorze, 417 w Rumunii, 397 na Filipinach, 364 w Algierii, 339 w Polsce, 336 w Danii, 313 w Rosji, 300 w Peru, 232 w Korei Południowej, 205 w Egipcie, 200 na Dominikanie, 190 w Japonii, 176 w Czechach, 172 na Węgrzech, 162 w Norwegii, 158 w Izraelu, 153 w Kolumbii, 143 w Pakistanie, 137 w Maroku, 133 na Ukrainie, 129 w Argentynie, 116 w Chile, 110 w Serbii, 109 w Panamie, 108 w Grecji. Są to jedynie kraje, gdzie liczba zgonów osób z obecnością omawianego wirusa przekroczyła sto.

Tomasz Rysz, wch

fot. Wikimedia Commons

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

16 kwietnia:

1775 - Urodził się Wojciech Gutkowski, inżynier wojskowy, uczestnik insurekcji kościuszkowskiej i wojen napoleońskich, autor oświeceniowej utopii "Podróż do Kalopei", w której opisał nierzeczywiste, demokratyczne społeczeństwo.

1844 - W Paryżu urodził się Anatol France, poeta, powieściopisarz i krytyk francuski o postępowych poglądach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodził się Charles Chaplin, reżyser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich filmów; jeden z najwybitniejszych artystów w historii kina.

1896 - W Moineşti urodził się Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumuńskiego, twórca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wstąpił w 1937 r. do FPK, brał udział w hiszpańskiej wojnie domowej, a w czasie II wojny światowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odbył się zjazd Związku Polskiej Młodzieży Socjalistycznej; przewodniczącym Komitetu Centralnego wybrano Stanisława Dubois.

1920 - Początek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. włókniarzy okręgu łódzkiego, Żyrardowa, Zawiercia i Częstochowy.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policję bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabiła 49 demonstrantów.

2020 - W Oviedo zmarł na COVID-19 Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, reżyser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.