Wydawca "Le Monde diplomatique: edycja polska" i "Bez Dogmatu" apeluje do Czytelników

[2020-04-01 15:43:28]

Poniżej przedrukowujemy apel Stefana Zgliczyńskiego, dyrektora Fundacji Instytut Wydawniczy Książka i Prasa:

Drodzy Czytelnicy i Czytelniczki,

W związku z zamknięciem większości empików, w których sprzedajemy Le Monde diplomatique – edycja polska, Bez Dogmatu i książki z serii biblioteka LMD, nasze wydawnictwo znalazło się w trudnej sytuacji. W związku z tym zachęcam Państwa do kupowania pojedynczych numerów LMD (w tym w wersji elektronicznej), prenumeraty oraz książek poprzez naszą stronę internetową lub zamawiania mejlem na adres redakcja@iwkip.org.

Przypominam również o możliwości wsparcia naszego wydawnictwa poprzez dokonywanie wpłat bezpośrednio na konto 44 1500 1777 1219 1033 3847 0000, z dopiskiem „dotacja na cele statutowe”.

Za zrozumienie i pomoc serdecznie dziękuję.

Stefan Zgliczyński

dyrektor Fundacji Instytut Wydawniczy Książka i Prasa

oraz Le Monde diplomatique – edycja polska

Agnieszka Mrozik

4 sierpnia:

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.