Bernie Sanders rezygnuje z dalszej walki o prezydenturę

[2020-04-08 20:27:40]

Bernie Sanders, socjaldemokratyczny kandydat w prawyborach Partii Demokratycznej oznajmił dziś, że wycofuje się z wyścigu o prezydenturę Stanów Zjednoczonych. Głównym tego powodem jest obecna sytuacja epidemiczna w Stanach Zjednoczonych, która uniemożliwia prowadzenie wyrównanej walki politycznej o głosy zwolenników i elektorów.

Tym samym, rezygnacja senatora Sandersa oznacza, że w jesiennych wyborach prezydenckich, z urzędującym prezydentem, Donaldem Trumpem, kandydatem Republikanów, zmierzy się były wiceprezydent Joe Biden.

Dopóki kandydatów w walce o nominację Partii Demokratycznej było kilku, Bernie Sanders pozostawał faworytem w wyścigu o nominację Partii Demokratycznej. Sytuację zmieniło wykruszanie się kolejnych kandydatów, jak Elisabeth Warren, Michael Bloomberg, Pete Buttigieg i inni, którzy swe głosy "przekazali" Joe Bidenowi. Spowodowało to utratę pierwszej pozycji przez Sandersa i coraz większą stratę w stosunku do Bidena. Wybory prezydenckie w Stanach Zjednoczonych mają się odbyć w listopadzie.

Tomasz Rysz

fot. fb Bernie Sanders

10 sierpnia:

1877 - Urodził się Rudolf Hilferding, austriacki ekonomista, polityk i publicysta, jeden z teoretyków austromarksizmu.

1912 - Urodził się Jorge Amado, brazylijski pisarz modernistyczny o lewicowych poglądach, 1951 - laureat Leninowskiej Nagrody Pokoju.

1923 - W czasie protestu robotników w Raciborzu od policyjnych kul zginęły 4 osoby, a kilkadziesiąt zostało rannych (w tym 3 ciężko).

1923 - W czasie protestu robotników w wówczas niemieckim Raciborzu od policyjnych kul zginęły 4 osoby, a kilkadziesiąt zostało rannych (w tym 3 ciężko).

1924 - Urodził się Jean-François Lyotard, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu.

1946 - Rozpoczęła działalność Rada Chłopów Socjalistów PPS.

1983 - W Cambridge zmarła Joan Robinson, brytyjska ekonomistka ze szkoły keynesowskiej.

2008 - Zmarła Jadwiga Łokkaj, polska działaczka ruchu spółdzielczego.

2009 - Słowacja: 20 górników zginęło w katastrofie w kopalni węgla brunatnego w Handlowej.