Bernie Sanders rezygnuje z dalszej walki o prezydenturę

[2020-04-08 20:27:40]

Bernie Sanders, socjaldemokratyczny kandydat w prawyborach Partii Demokratycznej oznajmił dziś, że wycofuje się z wyścigu o prezydenturę Stanów Zjednoczonych. Głównym tego powodem jest obecna sytuacja epidemiczna w Stanach Zjednoczonych, która uniemożliwia prowadzenie wyrównanej walki politycznej o głosy zwolenników i elektorów.

Tym samym, rezygnacja senatora Sandersa oznacza, że w jesiennych wyborach prezydenckich, z urzędującym prezydentem, Donaldem Trumpem, kandydatem Republikanów, zmierzy się były wiceprezydent Joe Biden.

Dopóki kandydatów w walce o nominację Partii Demokratycznej było kilku, Bernie Sanders pozostawał faworytem w wyścigu o nominację Partii Demokratycznej. Sytuację zmieniło wykruszanie się kolejnych kandydatów, jak Elisabeth Warren, Michael Bloomberg, Pete Buttigieg i inni, którzy swe głosy "przekazali" Joe Bidenowi. Spowodowało to utratę pierwszej pozycji przez Sandersa i coraz większą stratę w stosunku do Bidena. Wybory prezydenckie w Stanach Zjednoczonych mają się odbyć w listopadzie.

Tomasz Rysz

fot. fb Bernie Sanders

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.