USA: Atak na ambasadę Kuby

[2020-05-01 09:49:31]

W czwartek 30 kwietnia doszło do ataku na ambasadę kubańską w Stanach Zjednoczonych.

Atak na ambasadę Republiki Kuby w Waszyngtonie miał miejsce o godz. 2.10 w nocy. Uzbrojony mężczyzna oddał w kierunku ambasady kilka serii z broni automatycznej. Na szczęście nikt nie ucierpiał. Policja, która przybyła na miejsce już po kilku minutach, szybko obezwładniła i aresztowała zamachowca.

Jak poinformował dziennik "Washington Post" był nim 42-letni Alexander Alazo, mieszkaniec Aubrey w stanie Teksas. W jego samochodzie zaparkowanym przed ambasadą policja znalazła białą maskę oraz flagę amerykańską. Teren ambasady na wszelki wypadek został też sprawdzony przez patrol policji z psami tropiącymi.

Zamachowiec najprawdopodobniej usłyszy zarzuty ataku z zamiarem zabójstwa oraz posiadania niezarejestrowanej broni palnej.

Na atak szybko zareagowały władze kubańskie. Na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych pojawiło się oświadczenie, w którym rząd kubański oczekuje od władz USA przeprowadzenia rzetelnego śledztwa w celu poznania motywów napastnika oraz okoliczności towarzyszących atakowi. Minister spraw zagranicznych Kuby Bruno Rodriguez podkreślił, że obowiązkiem państw jest ochrona akredytowanych dyplomatów i ich obiektów.

Prezydent Donald Trump, który od początku swojej kadencji prowadzi agresywną narrację pod adresem Kuby, w żaden sposób nie odniósł się do ataku.

cc, wch

16 stycznia:

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.