Dzisiaj Święto Pracy: Międzynarodowy Dzień Solidarności Ludzi Pracy

[2020-05-01 12:39:08]

Geneza Święta Pracy, obchodzonego już tradycyjnie od 130 lat, leży w wydarzeniach, jakie miały miejsce w Chicago, 1 maja 1886 roku. Wtedy to robotnicy chicagowscy wyszli na ulice miasta, demonstrując m.in. na rzecz 8-godzinnego dnia pracy. W manifestacjach wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy osób. Demonstracja stała się punktem wyjścia dla organizowania podobnych przemarszów w innych miastach Stanów Zjednoczonych, a następnie Europy.

W 1889 roku II Międzynarodówka uznała dzień 1 Maja za Międzynarodowy Dzień Ludzi Pracy i odtąd dzień ten był czasem manifestacji robotniczych. W ówczesnych warunkach manifestacje miały miejsce często po skończonym dniu pracy i trwały wieczorami, powodując mobilizację sił policyjnych lub wojskowych. Jednakże, w wielu sytuacjach mobilizacja robotniczo-związkowa była w stanie wymusić na kapitalistach kompromis, polegający na uczynieniu tego dnia świętem wolnym od pracy. Stopniowo, zwłaszcza od czasu I wojny światowej, dzień 1 maja stawał się świętem państwowym w wielu krajach świata. W jeszcze większym stopniu nabrał znaczenie po II wojnie światowej i po procesie dekolonizacji i ustanowieniu wielu nowych niepodległych krajów.

W Polsce Święto Pracy jest świętem państwowym od 1950 roku. W okresie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej gromadziło ono tłumy osób na manifestacjach, które z biegiem czasu traciły swój oddolny charakter na rzecz uroczystości odgórnych, organizowanych w skali zakładów, powiatów, województwa lub przez władze państwa w Warszawie. Tym niemniej jednak, udział w manifestacjach majowych był do 1989 roku powszechny, także po stronie opozycji w postaci "Solidarności", która organizowała swoje własne alternatywne, choć nielegalne w świetle ówczesnego prawa i praktyki, pochody.
Lata 90. zdecydowanie ograniczyły liczbę uczestników manifestacji, a w XXI wieku pochody pierwszomajowe stały się mało widocznym ewenementem, mającym miejsce przeważnie w Warszawie, często łączonym z świętowaniem wejścia Polski do Unii Europejskiej, które miało miejsce 1 maja 2004 roku. Taki charakter mają często obchody Święta Pracy przez główne parlamentarne partie socjaldemokratyczne i przez OPZZ. Organizacje bardziej radykalnie lewicowe, jak Ruch Sprawiedliwości Społecznej, Komunistyczna Partia Polski, Pracownicza Demokracja lub anarchosyndykaliści czy nacjonaliści z ruchu autonomicznego stawiają na manifestacje bardziej wyraziste pod kątem ideowym, bardziej robotnicze w swym charakterze, bardziej treściowo antysystemowe.

W tym roku po raz pierwszy nie odbędą się w Polsce żadne uroczystości 1-majowe o charakterze ulicznym. Z uwagi na ograniczenia związane z dystansowaniem społecznym, mające spowalniać rozprzestrzenianie się wirusa COVID-19, wszelkie inicjatywy mają w tym roku głównie wymiar internetowy, i odbywają się na różnorakich portalach lewicowych czy w sieciach społecznościowych (Facebook). Tak samo ma się sytuacja w większości krajów Europy i innych części świata.

Tomasz Rysz

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1945 - Syria: Francuzi zbombardowali Damaszek.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Argentyna: Rewolta Cordobazo w mieście Cordoba.

1993 - Niemcy: W Solingen w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.

2010 - Szwajcaria: W Lozannie odbył się kogres założycielski Alternatywnej Lewicy.