Wybory prezydenckie 10 maja br. nie odbędą się

[2020-05-07 10:44:24]

Po wczorajszym (06.05.2020), pełnym emocji dniu, w którym senat przestał procedować nad kwestią wyborów w formie korespondencyjnej, uchwalając swą niezgodę na przeprowadzenie wyborów korespondencyjnych, współorganizowanych przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Pocztę Polską, sejm nie zajął się kwestią odrzucenia senackiego weta. Było to spowodowane m.in. małą szansą osiągnięcia przez sejm większości odnośnie przeprowadzenia wyborów 10 maja, które z uwagi na brak przygotowanych komisji wyborczych, jak i gotowości samych obywateli i pracowników Poczty Polskiej, mogłyby zakończyć się organizacyjną klapą i spadkiem notowań rządowych. Jedynym dobrym dla sejmowej większości wyjściem okazała się konferencja prasowa Jarosława Kaczyńskiego i Jarosława Gowina, którzy ogłosili, że w obecnych warunkach organizacyjnych i epidemicznych, wybory 10 maja nie mają szans na realizację. Marszałek Sejmu, Elżbieta Witek, skierowała pismo do Sądu Najwyższego ws. niemożności przeprowadzenia wyborów w zaistniałej sytuacji. Oczekuje się, że Sąd Najwyższy w sytuacji nieodbycia się wyborów, wyda orzeczenie o konieczności wytypowania nowego terminu przez Marszałka Sejmu, który zgodnie z konstytucją i prawem wyborczym, przypadnie na lipiec lub sierpień tego roku. Z uwagi na tryb, w jaki się to odbywa, w szczególności tryb prawny, posłowie Lewicy zapowiedzieli działania na rzecz powołania niezależnej komisji śledczej, która miałaby się zająć okolicznościami nieodbycia się wyborów prezydenckich 10 maja br.

Tomasz Rysz

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.