Związkowa Alternatywa chce ograniczenia nierówności płacowych w firmach

[2020-05-12 12:56:35]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaapelował o wprowadzenie przez rząd rozwiązań, które ograniczyłyby wzrost nierówności płacowych. Zdaniem związkowców "epidemie to czas wzrostu wykluczenia społecznego, bezrobocia i ubóstwa. To okres, w którym zazwyczaj rosną nierówności społeczne, a największe koszty kryzysu ponoszą osoby najuboższe". W swoim stanowisku ZA wskazuje, że jest to kwestia tym bardziej ważne, biorąc pod uwagę fakt, że "władze wydają olbrzymie środki pomocowe na wsparcie dla firm". Związek nie zgadza się, "by zarządy firm otrzymywały gigantyczne wynagrodzenia, a znaczna część pracowników miała pensje oscylujące wokół płacy minimalnej".

Dlatego Związkowa Alternatywa proponuje "wprowadzić zasadę, zgodnie z którą dochody najlepiej opłacanego menedżera danej firmy nie mogłyby przekraczać sześciokrotności zarobków najgorzej zarabiającego pracownika. Przy czym należałoby wprowadzić takie obostrzenia, aby zarobki kadry zarządzającej obejmowały wszelkie premie, nagrody i inne dodatki". Innymi słowy, gdyby najniżej opłacany pracownik zarabiał miesięcznie 3 tys. zł, to prezes mógłby otrzymywać maksimum 18 tys. zł. Chcąc podwyższyć swoją pensję do 30 tys. zł, prezes musiałby zwiększyć minimalne wynagrodzenie w firmie do 5 tys. zł. Oznacza to, że "gdyby sytuacja firmy była trudna, tak jak to obecnie ma miejsce w wielu przedsiębiorstwach, i prezes chciałby obniżyć pensje pracownikom, musiałby obniżyć honorarium również dla siebie".

AM

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1937 - Urodził się Edén Pastora, nikaraguański polityk, jeden z przywódców sandinistów, zwany Comandante Cero.

1957 - Urodził się Francis Wheen, znany brytyjski dziennikarz i pisarz. Autor m.in. "Jak brednie podbiły świat" i cenionej biografii Marksa.

1961 - Bojownicy z portugalsko-hiszpańskiego Iberyjskiego Rewolucyjnego Dyrektoriatu Wyzwolenia uprowadzili portugalski liniowiec „Santa Maria” z 350 członkami załogi i 586 pasażerami. Po 12 dniach uzyskali azyl polityczny w Brazylii.

1973 - Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał wyrok w sprawie Roe v. Wade obalający antyaborcyjne prawo stanu Teksas, co dotyczy też pozostałych stanów.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.