USA: Gwa速owne protesty w ca造m kraju

[2020-05-30 17:39:43]

W dziesi徠kach ameryka雟kich miast mia造 miejsce protesty po 鄉ierci George’a Floyda w Minnesocie, kt鏎y 25 maja zmar w rezultacie aresztowania. Policjant Derek Chauvin, kt鏎y go dokona przez niemal 9 minut kl璚za na szyi zatrzymanego, pomimo jego b豉ga. W pi徠ek postawiono mu zarzut morderstwa trzeciego stopnia.

Kolejnych 500 穎軟ierzy Gwardii Narodowej zosta這 skierowanych do Minneapolis i pobliskich miast.

Burmistrz Atlanty Keisha Lance Bottoms (D) bezskutecznie apelowa豉 o spok鎩. W sobot rano gubernator Georgii Brian Kemp (R) og這si stan wyj徠kowy i wezwa na pomoc Gwardi Narodow, po tym gdy w Atlancie dosz這 do zamieszek, grabie篡 i podpale.

S逝瘺y by造 w stanie gotowo軼i tak瞠 w Waszyngtonie, gdzie t逝m przed Bia造m Domem skandowa has豉 przeciwko prezydentowi Donaldowi Trumpowi. Niekt鏎zy protestuj帷y pr鏏owali sforsowa ustawione bariery i rzucali butelkami i innymi przedmiotami w policj, kt鏎zy odpowiedzia豉 gazem pieprzowym.

Policja poinformowa豉, 瞠 ​​w centrum Detroit zabito w nocy 19-latka, kt鏎y strzela w t逝m protestuj帷ych.

W stolicy Wirginii Richmond podpalono radiow霩 przed komend policji oraz autobusy miejskie. Rozruchy mia造 te miejsce w Nowym Jorku.

Demonstranci na Zachodnim Wybrze簑 zablokowali autostrady w Los Angeles i Oakland.

W Portland w Oregonie, w pi徠ek wieczorem, protestuj帷y zaatakowali na komend policji i podpalili budynek. ​​Dziesi徠ki ludzi wtargn窸o si do centrum handlowego Pioneer Place.

Oko這 1000 protestuj帷ych w Oakland w Kalifornii wybija這 szyby. Kilku policjant闚 zosta這 rannych.

Policja poinformowa豉, 瞠 ​​kilku demonstrant闚 zatrzymano w Los Angeles.

W San Jose w Dolinie Krzemowej protestuj帷y wielokrotnie starli si z policj Krzemowej, kt鏎a odpowiedzia豉 granatami hukowymi i gumowymi kulami.

*

Sekcja zw這k zmar貫go George'a Floyda wykaza豉, 瞠 46-latek by zaka穎ny koronawirusem.

goniec, wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Polscy Hod篡軼i
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie

Wi璚ej og這sze...

1 pa寮ziernika:

1794 - Insurekcja ko軼iuszkowska: po odezwie Berka Joselewicza W Warszawie powsta 篡dowski pu趾 do obrony miasta.

1909 - Urodzi si Henryk Wachowicz, 堯dzki dzia豉cz socjalistyczny. W 1946 jedyny niekomunistyczny wiceminister Ministerstwa Bezpiecze雟twa Publicznego, potem pose na Sejm Ustawodawczy.

1918 - Pogotowie Bojowe PPS dokona這 w Warszawie skutecznego zamachu na szefa niemieckiej policji politycznej Ericha von Schultzego.

1931 - W Hiszpanii kobiety otrzyma造 prawa wyborcze.

1936 - Hiszpa雟ka wojna domowa: Rozpocz窸a si bitwa o Madryt.

1938 - Wojska hitlerowskie wkroczy造 do Czechos這wacji i zaj窸y tzw. Kraj Sudecki.

1949 - Proklamowanie Chi雟kiej Republiki Ludowej (ChRL).

1949 - W Warszawie otwarto dla ruchu odbudowan po zniszczeniach wojennych ulic Nowy 安iat.

1978 - Na emigracji w Londynie zmar Adam Cio趾osz, jeden z przyw鏚c闚 PPS.

1985 - Izraelskie lotnictwo zaatakowa這 siedzib Organizacji Wyzwolenia Palestyny w Tunezji. Zbombardowana zosta豉 osada Hammam asz-Szatt. Zgin窸o ok. 100 os鏏.

1989 - W Danii, jako pierwszym kraju na 鈍iecie, wprowadzono mo磧iwo嗆 zawierania jednop販iowych zwi您k闚 partnerskich.

2006 - Wybory parlamentarne w Austrii wygrali socjaldemokraci z SP, zdobywaj帷 35,3%. Zieloni zaj瘭i 3. miejsce z ponad 11% g這s闚.

2012 - Zmar Eric Hobsbawm, wybitny brytyjski historyk marksistowski, cz這nek Brytyjskiej Partii Komunistycznej.