Wybory prezydenckie, kampania i podsumowanie sondaży z maja

[2020-06-04 09:47:59]

Maj bieżącego roku przyniósł znaczące ograniczenie restrykcji państwowych spowodowanych rozprzestrzenianiem się wirusa COVID-19 w populacji polskiej. Po nieodbytych wyborach w dniu 10 maja, Sejm i Senat pracowały nad nowymi warunkami odbycia się ponownie wyborów prezydenckich, których efektem jest możliwość zorganizowania wyborów zarówno w formie tradycyjnej, jak i korespondencyjnej. Po decyzji premiera Mateusza Morawieckiego, przyjęto oświadczenie PKW o niemożności przeprowadzenia wyborów. Na tej podstawie Elżbieta Witek pełniąca funkcję marszałka Sejmu ogłosiła datę wyborów parlamentarnych na 28 czerwca b.r. Maj przyniósł też zmianę kandydatury w szeregach Koalicji Obywatelskiej. Małgorzata Kidawa-Błońska zrezygnowała z kandydowania, w jej miejsce został natomiast wyłoniony Rafał Trzaskowski, pełniący obecnie funkcję Prezydenta Warszawy. Zmiana ta była korzystna dla Koalicji Obywatelskiej, ponieważ Trzaskowski zdobył w krótkim czasie średnio 3-4 razy większe poparcie niż Kidawa-Błońska zdobywała w sondażach kwietniowych. Wzrost poparcia dla Trzaskowskiego wchłonął nie tylko elektorat byłej kandydatki KO, ale zaktywizował również elektorat, który w kwietniu deklarował wycofanie się z oddania głosu, jeśli wybory miałyby się odbyć drogą korespondencyjną. Znaczące ubytki sondażowe, kosztem rosnącej pozycji Trzaskowskiego, odnotowali natomiast Władysław Kosiniak-Kamysz i Robert Biedroń. W maju średnia wyników dla 10 kandydatów według uśrednionych sondaży z 11 badań CATI (wykonanych telefonicznie) wygląda następująco:
- Andrzej Duda 45,5%,
- Rafał Trzaskowski 20,5%,
- Szymon Hołownia 14%,
- Władysław Kosiniak-Kamysz 8%,
- Krzysztof Bosak 7%,
- Robert Biedroń 4%,
- Paweł Tanajno 0,5%,
- Stanisław Żółtek 0,2%,
- Marek Jakubiak 0,2%,
- Mirosław Piotrowski 0,1%.

Tomasz Rysz

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

28 września:

1895 - Zmarł Gustaw Ehrenberg, poeta i działacz tajnego Stowarzyszenia Ludu Polskiego.

1918 - Urodził się Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1919 - W Warszawie obradował Zjazd PPS-Opozycji, kierowanej przez T. Żarskiego i A. Landego. Zjazd opowiedział się za dyktaturą proletariatu w postaci Polskiej Republiki Socjalistycznej, współpracą z KPRP i przystąpieniem do Międzynarodówki Komunistycznej.

1930 - Urodził się Immanuel Wallerstein, lewicowy socjolog amerykański, twórca teorii systemu-świata.

1932 - Urodził się Víctor Jara, chilijski bard, gitarzysta, autor tekstów piosenek, poeta, pedagog, lewicowy aktywista polityczny.

1958 - Francja: Referendum ws. nowej konstytucji. Równe prawo głosu otrzymali wszyscy mieszkańcy francuskich kolonii.

1966 - Zmarł André Breton, francuski pisarz, główny teoretyk nadrealizmu. Członek Francuskiej Partii Komunistycznej, wydalony w 1933.

1969 - RFN: SPD Willy'ego Brandta odniosła zwycięstwo w wyborach do Bundestagu.

1970 - Zmarł John Dos Passos, amerykański prozaik, dramaturg, poeta i reporter. Autor m.in. "Manhattan Transfer", trylogii "USA" i pacyfistycznej powieści "Trzej żołnierze".

1970 - Zmarł prezydent Egiptu, Gamal Naser.

1994 - W Waszyngtonie Izrael i OWP podpisały porozumienie o autonomii dla Zachodniego Brzegu Jordanu.

2000 - Palestyna: Początek drugiej Intifady.

2003 - Zmarł Tadeusz Zieliński, polityk, prawnik, specjalista w zakresie prawa pracy. Rzecznik Praw Obywatelskich w latach 1992-96. Kandydat Unii Pracy w wyborach prezydenckich w 1995 r.

2007 - Salwador: Mauricio Funes został oficjalnie wybrany kandydatem lewicowego Frontu Wyzwolenia Narodowego im. Farabundo Marti (FMLN).