II tura wyborów prezydenckich: zwycięstwo Dudy, sukces Trzaskowskiego

[2020-07-13 12:38:15]

Zgodnie z oficalnymi danymi Państwowej Komisji Wyborczej, zwycięzcą wyborów prezydenckich został Andrzej Duda, dotychczasowy prezydent Polski. Po przeliczeniu wszystkich protokołów wyborczych, zdobył on 51,03 proc. poparcia, co przekłada się na ponad 10,44 milionów oddanych na niego głosów. Jego kontrkandydat, Rafał Trzaskowski, prezydent Warszawy i wiceprzewodniczący Platformy Obywatelskiej, zdobył 48,97 proc. poparcia czyli ponad 10,01 mln głosów.

Frekwencja wyborcza wyniosła 68,18 % i była najwyższa od czasu drugiej tury wyborów prezydenckich w 1995 roku, kiedy to wyniosła 68,8%.

Pomimo zwycięstwa obecnego prezydenta, wybory to również sukces dla Rafała Trzaskowskiego, który zyskał ponad 18,5 punktów proc. poparcia między pierwszą a drugą turą. Obserwatorzy sceny politycznej są zdania, że ten wynik może pozytywnie wpłynąć na jego dalszą karierę polityczną.

Tomasz Rysz

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1977 - Zmarła Edwarda Orłowska, właśc. Estera Mirer, działaczka komunistyczna.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.