Wciąż szybki wzrost cen

[2020-07-15 11:29:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2020 roku. W stosunku do czerwca 2019 roku ceny wzrosły o 3,3%. Względem maja bieżącego roku ceny wzrosły o 0,6%.

W czerwcu ceny usług były o 7,4% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,8%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 5,7%, a samej żywności o 6,1%. Znacząco wzrosły też koszty użytkowania mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,5%, restauracji i hoteli – o 6,0%, zdrowia i edukacji – po 5,6%. Spadły ceny transportu – o 11,4% oraz odzieży i obuwia – o 3,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 27,7%, pieczywa – 9,0%, ryżu i mleka – po 8,1%, mięsa – 6,7%, w tym wędlin – 10,4%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 54,0% oraz usług finansowych świadczonych przez banki i inne instytucje – o 39,3%, usług stomatologicznych – o 14,7%, energii elektrycznej – o 11,7%.

Piotr Szumlewicz

14 sierpnia:

1919 - Strajk 140 tys. polskich robotników na Górnym Śląsku, poprzedzający wybuch zbrojnego powstania.

1955 - W Warszawie zakończył się V Światowy Festiwal Młodzieży i Studentów.

1956 - Zmarł Bertolt Brecht, niemiecki pisarz, dramaturg, poeta, teoretyk teatru, inscenizator.

1958 - Zmarł Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.