Rząd PiS chce wypowiedzieć konwencję przeciw przemocy wobec kobiet

[2020-07-19 15:56:03]

Minister rodziny Marlena Maląg oświadczyła na antenie TV Trwam, że "Polska przygotowuje się do wypowiedzenia konwencji stambulskiej". Do takiego kroku nawoływali rząd m. in. skrajnie prawicowa Konfederacja oraz fundamentaliści religijni z organizacji Ordo Iuris. Plany rządu ostro skrytykowali dziś politycy Lewicy, którzy zaapelowali do prezydenta Andrzeja Dudy o zablokowanie tej inicjatywy.

"Zastrzeżenia do konwencji zostały przez Polskę złożone. Mamy teraz czas - tak naprawdę ustawowy, do końca roku - na wyrażanie swojego stanowiska. Będziemy pracowali razem z resortem sprawiedliwości i Ministerstwem Spraw Zagranicznych, aby przede wszystkim przygotować ustawę i podjąć stosowne kroki do pewnych zmian, które koniecznie powinny być wprowadzone" - mówiła Maląg.

Minister Maląg nie uściśliła w wywiadzie, na czym dokładnie polegają obiekcje rządu wobec konwencji. Jednak już w maju wiceminister sprawiedliwości Marcin Romanowski określił ją mianem "genderowskiego bełkotu" i wyraził dezaprobatę, że mówi ona "o religii, jako przyczynie przemocy wobec kobiet".

Na zorganizowanej dziś konferencji prasowej posłanka Wanda Nowicka powiedziała, że Lewica i organizacje kobiece będą walczyły, żeby konwencja "nigdy nie została odwołana i żeby została wdrożona w Polsce w 100%". Wtórowała jej posłanka Partii Razem Paulina Matysiak, która zauważyła, że problem przemocy domowej dotyczy nie tylko kobiet, ale także dzieci i osób starszych.

Konwencja o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej, popularnie nazywana Konwencją Stambulską to dokument Rady Europy tworzący ramy prawne do przeciwdziałania wszelkim formom przemocy wobec kobiet na poziomie europejskim, a także zapobiegania, ścigania i likwidowania przemocy wobec kobiet oraz przemocy domowej. Konwencja wprowadza też specjalny mechanizm monitoringu, który ma na celu dbanie o efektywne wdrażanie przepisów konwencji przez strony, które ją ratyfikowały.

Konwencja została przyjęta za czasów rządów PO-PSL i ratyfikowana przez ówczesnego prezydenta Bronisława Komorowskiego w 2015 roku.

Krzysztof Kobrzak

26 lutego:

1802 - Urodził się Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczęła się fala masowych strajków solidarnościowych z robotnikami rosyjskimi.

1931 - W Lwowie zmarł Herman Diamand, działacz PPS, poseł.

1938 - Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych o pozbawieniu obywatelstwa Polaków walczących w Hiszpanii.

1993 - 48-godzinny strajk generalny w Łodzi i sąsiednich miastach. Gł. powodem było niepowołanie w terminie przez rząd pełnomocnika ds. restrukturyzacji regionu łódzkiego.

2011 - W Omanie 500 demonstrantów zablokowało drogi do portu i rafinerii w przemysłowym mieście Suhar.

2013 - W Paryżu zmarł Stéphane Hessel, francuski dyplomata i pisarz polityczny, a także były członek francuskiego ruchu oporu i więzień nazistowskich obozów koncentracyjnych w Dorze i Buchenwaldzie.