Rząd PiS chce wypowiedzieć konwencję przeciw przemocy wobec kobiet

[2020-07-19 15:56:03]

Minister rodziny Marlena Maląg oświadczyła na antenie TV Trwam, że "Polska przygotowuje się do wypowiedzenia konwencji stambulskiej". Do takiego kroku nawoływali rząd m. in. skrajnie prawicowa Konfederacja oraz fundamentaliści religijni z organizacji Ordo Iuris. Plany rządu ostro skrytykowali dziś politycy Lewicy, którzy zaapelowali do prezydenta Andrzeja Dudy o zablokowanie tej inicjatywy.

"Zastrzeżenia do konwencji zostały przez Polskę złożone. Mamy teraz czas - tak naprawdę ustawowy, do końca roku - na wyrażanie swojego stanowiska. Będziemy pracowali razem z resortem sprawiedliwości i Ministerstwem Spraw Zagranicznych, aby przede wszystkim przygotować ustawę i podjąć stosowne kroki do pewnych zmian, które koniecznie powinny być wprowadzone" - mówiła Maląg.

Minister Maląg nie uściśliła w wywiadzie, na czym dokładnie polegają obiekcje rządu wobec konwencji. Jednak już w maju wiceminister sprawiedliwości Marcin Romanowski określił ją mianem "genderowskiego bełkotu" i wyraził dezaprobatę, że mówi ona "o religii, jako przyczynie przemocy wobec kobiet".

Na zorganizowanej dziś konferencji prasowej posłanka Wanda Nowicka powiedziała, że Lewica i organizacje kobiece będą walczyły, żeby konwencja "nigdy nie została odwołana i żeby została wdrożona w Polsce w 100%". Wtórowała jej posłanka Partii Razem Paulina Matysiak, która zauważyła, że problem przemocy domowej dotyczy nie tylko kobiet, ale także dzieci i osób starszych.

Konwencja o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej, popularnie nazywana Konwencją Stambulską to dokument Rady Europy tworzący ramy prawne do przeciwdziałania wszelkim formom przemocy wobec kobiet na poziomie europejskim, a także zapobiegania, ścigania i likwidowania przemocy wobec kobiet oraz przemocy domowej. Konwencja wprowadza też specjalny mechanizm monitoringu, który ma na celu dbanie o efektywne wdrażanie przepisów konwencji przez strony, które ją ratyfikowały.

Konwencja została przyjęta za czasów rządów PO-PSL i ratyfikowana przez ówczesnego prezydenta Bronisława Komorowskiego w 2015 roku.

Krzysztof Kobrzak

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.