David Graeber nie żyje

[2020-09-03 22:13:00]

W wieku 59 lat zmarł David Graeber, amerykański antropolog ekonomiczny i społeczny, publicysta i aktywista anarchistyczny.

Pochodził z nowojorskiej rodziny robotniczej. Był związany z London School of Economics, wcześniej m.in. wieloletnim pracownikiem Yale University. Naukowo zajmował się m.in. teoriami wartości, koncepcją długu, fenomenem bullshit jobs (prac bez sensu), kwestią dochodu podstawowego. Jest autorem wydanych w Polsce przez Wydawnictwo Krytyki Politycznej książek: "Utopia regulaminów. O technologii, tępocie i ukrytych rozkoszach biurokracji" (2016), "Dług: Pierwsze pięć tysięcy lat" (2018) oraz "Praca bez sensu. Teoria" (2019).

Jako działacz antykapitalistyczny angażował się w protesty przeciwko światowym szczytom ekonomicznym. Był jednym z inicjatorów ruchu Occupy Wall Street i autorem hasła „My jesteśmy 99%”. Należał do związku zawodowego Industrial Workers of the World.

wch

fot. Guido van Nispen;Wikimedia Commons

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.