Burmistrzowie odmawiają udziału w szczycie w Arabii Saudyjskiej

[2020-10-03 23:24:21]

Burmistrz Londynu, Sadiq Khan, odmówił udziału i wysłania przedstawiciela na międzynarodowy szczyt Urban 20, który odbywa się w Rijadzie, stolicy Arabii Saudyjskiej, w ramach przewodniczenia grupie G20.

Odmowę poprzedziły kilkudniowe protesty organizacji Freedom Forward i Codepink, które miały nagłośnić los, jaki spotyka więźniów politycznych w Arabii Saudyjskiej oraz zbrodnie wojenne popełniane przez żołnierzy tego kraju w Jemenie.

Po tych protestach Khan poinstruował londyńskich urzędników, by nie dołączali do wydarzenia nawet wirtualnie. Stwierdził, że nie chce, by w jakikolwiek sposób uznano, że wspiera on działania władz saudyjskich.

Podobnie uczynili burmistrzowie innych wielkich miast: Paryża, Nowego Jorku czy Los Angeles: Anne Hidalgo, Bill de Blasio (D) i Eric Garcetti (D).

Burmistrzyni Paryża, Anne Hidalgo z Partii Socjalistycznej, przypomniała, że nie może nawet rozważać wyjazdu do Arabii Saudyjskiej, póki więzi ona działaczkę na rzecz praw kobiet, Loujain al-Hathloul, która jest honorową obywatelką stolicy Francji od 2019 r. Została aresztowana za próby podważenia bezpieczeństwa i stabilności królestwa Arabii Saudyjskiej oraz próby podważenia jedności narodowej.

i, wch

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.