Wenezuela: Rozpoczęto badania kliniczne nad szczepionką przeciwko koronawirusowi

[2020-10-15 16:53:16]

Władze wybrały wolontariuszy do wzięcia udziału w badaniach klinicznych rosyjskiej szczepionki przeciwko koronawirusowi o nazwie Sputnik V.

Jak twierdzi prezydent Nicolas Maduro do badań zgłosiło się 2000 ochotników. Według rządu wśród wolontariuszy znalazły się syn i starsza siostra prezydenta.

Maduro dodał również, że do kraju za niedługo ma przybyć transport z kilkoma tysiącami dawek chińskiej szczepionki na COVID-19. Kiedy zakończy się trzecia część prób klinicznych szczepionek rosyjskich i chińskich, Światowa Organizacja Zdrowia i Panamerykańska Organizacja Zdrowia wydadzą pozwolenie na rozpoczęcie masowych szczepień. Myślę, że stanie się to w okolicach kwietnia." - powiedział.

wch

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.