Wenezuela: Rozpoczęto badania kliniczne nad szczepionką przeciwko koronawirusowi

[2020-10-15 16:53:16]

Władze wybrały wolontariuszy do wzięcia udziału w badaniach klinicznych rosyjskiej szczepionki przeciwko koronawirusowi o nazwie Sputnik V.

Jak twierdzi prezydent Nicolas Maduro do badań zgłosiło się 2000 ochotników. Według rządu wśród wolontariuszy znalazły się syn i starsza siostra prezydenta.

Maduro dodał również, że do kraju za niedługo ma przybyć transport z kilkoma tysiącami dawek chińskiej szczepionki na COVID-19. Kiedy zakończy się trzecia część prób klinicznych szczepionek rosyjskich i chińskich, Światowa Organizacja Zdrowia i Panamerykańska Organizacja Zdrowia wydadzą pozwolenie na rozpoczęcie masowych szczepień. Myślę, że stanie się to w okolicach kwietnia." - powiedział.

wch

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.