Wenezuela: Rozpoczęto badania kliniczne nad szczepionką przeciwko koronawirusowi

[2020-10-15 16:53:16]

Władze wybrały wolontariuszy do wzięcia udziału w badaniach klinicznych rosyjskiej szczepionki przeciwko koronawirusowi o nazwie Sputnik V.

Jak twierdzi prezydent Nicolas Maduro do badań zgłosiło się 2000 ochotników. Według rządu wśród wolontariuszy znalazły się syn i starsza siostra prezydenta.

Maduro dodał również, że do kraju za niedługo ma przybyć transport z kilkoma tysiącami dawek chińskiej szczepionki na COVID-19. Kiedy zakończy się trzecia część prób klinicznych szczepionek rosyjskich i chińskich, Światowa Organizacja Zdrowia i Panamerykańska Organizacja Zdrowia wydadzą pozwolenie na rozpoczęcie masowych szczepień. Myślę, że stanie się to w okolicach kwietnia." - powiedział.

wch

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.