Londyn: Pracownicy Facebooka walczą o godne traktowanie

[2020-11-03 21:37:58]

Sprzątacze pracujący w londyńskiej siedzibie firmy Facebook i zrzeszeni w związku zawodowym sprzątaczy CAIWU (Cleaners and Allied Independent Workers Union) prowadzą akcję protestacyjną przeciwko warunkom pracy narzuconym przez firmę. Pracownicy domagają się stałych i uczciwych umów o pracę. Pracownicy z flagami swego związku zablokowali uliczkę przy siedzibie Facebooka i skandowali „Jesteśmy pracownikami kluczowymi!” (We are key workers!”).

Firma wykorzystuje pracowników zatrudnianych w różnych firmach, głównie w firmach Bidvest Noonan, JLL czy To Go Micro Kitchens. Większość pracowników pracuje na kontraktach śmieciowych i tak zwanych „kontraktach na zero godzin”, zgodnie z którymi pracodawca ma wszelkie prawa a pracownik żadnych. Ponieważ pracownik nie ma w kontrakcie żadnej liczby godzin, które musi przepracować dla pracodawcy, to w sytuacji, gdy pracodawca ma gorszy okres, pracownik pozostaje bez pracy i bez dochodu, pomimo bycia na kontrakcie. Oczywiście oznacza to też, że pracownik z takim kontraktem nie może nigdy liczyć na kredyt z banku a nawet wynajęcie mieszkania z agencji. Taka forma zatrudnienia jest w Wielkiej Brytanii całkowicie legalna i ponad milion pracowników w całym kraju związanych jest „kontraktem na zero godzin”.

Facebook nie przystąpił na razie do negocjacji z pracownikami, zamiast tego wysłał ochroniarzy by zmusili protestujących do oddalenia się od budynku. Formalnie to nie Facebook jest bezpośrednim pracodawcą tych sprzątaczy lecz zewnętrzne firmy. Kiepska sytuacja pracowników pogorszyła się dodatkowo w związku z pandemią. Ponieważ praca biurowa w wielu przypadkach przeniosła się do mieszkań pracowników, jest mniejsze zapotrzebowanie na wykorzystanie biur i na usługi firm sprzątających. Szefowie zewnętrznych firm chcą więc zerwać dotychczasowe umowy, czyli zwolnić pracowników i zatrudnić ich na nowych umowach zakładających gorsze warunki i de facto niższe płace.
Ponadto, firmy takie jak To Go zwlekają z wypłacaniem pracownikom wymaganych prawem podwyżek. W Londynie, ze względu na wysokie ceny, obowiązuje tzw „płaca życiowa” (Living wage), której poziom wyznaczany jest przez władze na podstawie koszyka cen w danej okolicy  Sprzątacze żalą się, że za każdym razem, gdy poziom tego wynagrodzenia idzie w górę, oni muszą się dopominać od firmy tej wypłaty nawet przez sześć miesięcy. Według pracowników, firma nie dopilnowała także wszystkich formalności związanych z ułatwieniem pracownikom otrzymania rządowej pomocy wypłacanej z tytułu utraty dochodu w czasie lockdownu.

Mniejsze firmy, których sytuacja na rynku też nie jest pewna, mogą nie dbać o swój dobry wizerunek uczciwego pracodawcy, ale pracownicy liczą na to, że Facebook zainteresuje się tym problemem - jeśli nie w trosce o pracowników, to chociaż w trosce o swój wizerunek.

Bartłomiej Zindulski

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.