Znaczne różnice w poziomie energii odnawialnej między krajami należącymi do UE

[2020-12-28 01:55:38]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej w 2019 r.

W całej UE energia odnawialna w 2019 r. stanowiła 19,7% całej zużywanej energii, czyli o 5,3 pkt proc. więcej niż w 2010 r. i o 0,8 pkt proc. więcej niż w 2018 r. Z raportu wynika, że od 2010 r. do 2019 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrósł we wszystkich państwach członkowskich UE poza Węgrami, a w porównaniu z 2018 r. wzrost nastąpił w 23 krajach.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2019 roku był w Szwecji – 56,4%, w Finlandii – 43,1%, na Łotwie – 41,0%, w Danii – 37,2% i w Austrii – 33,6%, a najniższy w Luksemburgu – 7,0%, na Malcie – 8,5%, w Holandii – 8,8%, w Belgii – 9,9%, w Irlandii – 12,0% i w Polsce – 12,2%.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Islandia – 78,2% i Norwegia – 73,7%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 r. dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 14 krajów: Szwecja, Finlandia, Łotwa, Dania, Estonia, Chorwacja, Litwa, Rumunia, Bułgaria, Grecja, Czechy, Włochy, Słowacja i Cypr. Cztery kraje zbliżają się do swoich celów: Węgry, Austria i Portugalia (o 0,4 pkt proc.) i Niemcy (o 0,6). Najdalej od realizacji celów krajowych są Francja (5,8 pkt proc.), Holandia (5,2), Irlandia i Luksemburg (oba 4,0). Polsce brakuje 2,8 pkt proc. do celu krajowego, który wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1921 - Australia: W katastrofie górniczej w Mount Mulligan w stanie Queensland zginęło 75 osób.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.