USA: Kongres zatwierdza Bidena, trumpiści demolują Kapitol, padają trupy

[2021-01-07 15:56:26]

Kongres USA zatwierdził głosy Kolegium Elektorów, uznając Demokratę Joe Bidena za zwycięzcę listopadowych wyborów prezydenckich. Inauguracja 46. przywódcy Stanów Zjednoczonych odbędzie się 20 stycznia.
W wielu poprzednich wyborach uznanie przez Kongres głosowania Kolegium Elektorów bywało zazwyczaj formalnością, która nie przyciągała większego zainteresowania mediów. W tym roku stało się inaczej z powodu kontestacji uczciwości procesu wyborczego przez prezydenta USA Donalda Trumpa.
W środę Kongres został zmuszony do wstrzymania na kilka godzin swojego posiedzenia po tym, jak doszło do szturmu i wtargnięcia zwolenników Donalda Trumpa do wnętrzy gmachu amerykańskiego parlamentu.
Demonstranci weszli do kilku pomieszczeń m.in. do sali obrad Izby Reprezentantów oraz biura szefowej tej izby Nancy Pelosi. Sympatycy Trumpa zabrali ze sobą flagi Konfederacji, atrapy broni oraz barwne kostiumy nawiązujące m.in. do wyposażenia myśliwskiego.W trakcie szturmu doszło do dewastacji mienia, ataku gazowego obu stron oraz do strzelaniny. W wyniku zamieszek śmierć poniosły ogółem cztery osoby.

Tomasz Rysz

9 grudnia:

1842 - W Moskwie urodził się Piotr Kropotkin, rosyjski uczony i rewolucjonista, z racji arystokratycznego pochodzenia i znaczenia dla ruchu anarchistycznego przełomu wieków, zwany anarchistycznym księciem.

1895 - W Gallarta w Kraju Basków urodziła się Dolores Ibárruri (zwana La Pasionaria), współorganizatorka, długoletni pierwszy sekretarz a następnie przewodnicząca Komunistycznej Partii Hiszpanii, członkini parlamentu. Znana ze słynnego okrzyku "No pasarán!"

1910 - Urodziła się Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

1922 - Gabriel Narutowicz wystawiony przez PSL "Wyzwolenie" został wybrany pierwszym prezydentem Polski. W decydującym głosowaniu uzyskał poparcie całej lewicy sejmowej.

1927 - Norbert Barlicki podczas obrad Rady Naczelnej PPS zgłosił wniosek o przejście do opozycji wobec sanacji.

1937 - W Warszawie zmarł Andrzej Strug (wł. Tadeusz Gałecki) wybitny pisarz i publicysta; wolnumularz, działacz PPS, uczestnik rewolucji 1905 roku, więziony przez carat, zesłaniec syberyjski.

1939 - Zmarł Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1948 - Założono Zakłady Wytwórcze Lamp Elektrycznych im. Róży Luksemburg w Warszawie.

1952 - Utrzymujący się od 5 do 9 grudnia tzw. wielki smog londyński przyczynił się do śmierci ok. 12 tys. osób.

1969 - Szwecja: Rozpoczął się Wielki Strajk w kopalniach spółki LKAB.

1987 - Na Zachodnim Brzegu Jordanu i w Strefie Gazy rozpoczęła się pierwsza Intifada.

2005 - Ponad 80 tys. osób przemaszerowało ulicami Dublina w proteście przeciwko polityce kadrowej korporacji Irish Ferries.

2007 - W Warszawie odbył się pierwszy w Polsce ślub humanistyczny.

2012 - Pod wpływem protestów społecznych w Egipcie prezydent M. Mursi anulował dekrety rozszerzające jego władzę.