Najnowsze sondaże wyborcze (styczeń 2021)

[2021-01-19 11:06:07]

Najnowsze sondaże polityczne, odrzucające skrajne wyniki niepasujące do większości trendów, przynoszą ustabilizowany poziom poparcia dla czołowych sił politycznych obecnych w Sejmie oraz trzecie miejsce na podium dla pozaparlamentarnego* ruchu Polska 2050 związanego z Szymonem Hołownią.

Rządzące Prawo i Sprawiedliwość otrzymuje 39,6% w sondażu Estymatora, natomiast w średniej styczniowych sondaży publikowanej przez portal ewybory.eu dostaje ono 35,2%.

Na drugim miejscu znajduje się czołowa parlamentarna siła opozycyjna, czyli Koalicja Obywatelska. W sondażu Estymatora otrzymuje ona 22,1%, natomiast jej średnia sondażowa z ostatniego miesiąca wg ewybory.eu wynosi 20,5%.

Trzecie miejsce ciągle przyznaje się w sondażach ruchowi Polska 2050, pomimo że niewiele wiadomo o jego strukturach w terenie, zwłaszcza że panująca pandemia jej budowie nie sprzyja. Wg Estymatora ruch Hołowni może liczyć na 12,9%, tymczasem średnia sondażowa w styczniu wynosi dla niego aż 16%.

Na czwartym miejscu w sondażowej kolejce znajduje się parlamentarna Lewica, czyli blok grupujący SLD, Wiosnę i Partię Razem. Lewicowy blok może liczyć na 10,2% wg Estymatora oraz mniej, bo 8,4% średniej sondażowej wg portalu ewybory.eu.

Piąte miejsce sondaże dają Konfederacji Wolność i Niepodległość, sojuszowi nacjonalistów, skrajnych tradycjonalistów i korwinowskich libertariańskich paleokonserwatystów. Estymator daje im 6% poparcia, natomiast ich średnia sondażowa w styczniu to 6,5%.

Na szóstym miejscu w zestawieniu znajduje się Polskie Stronnictwo Ludowe. Estymator daje mu 6,6%, ale średnia sondażowa ze stycznia daje mu ledwie 4,2% w związku z czym PSL należy uznać za słabsze sondażowo niż Konfederację. Pozostawiony poza koalicją z PSL ruch Kukiz'15 może liczyć na zaledwie 1% poparcia wg Estymatora. Średnia styczniowych sondaży jest dla niego łaskawsza dając mu 2,3% głosów.

-----
* Polska 2050 nie startowała w ostatnich wyborach parlamentarnych, ponieważ ruch ten powstał dopiero rok później. W Sejmie zasiadają jednak dwie posłanki Polska 2050, które zostały wybrane z list Lewicy (Hanna Gill-Piątek) i Koalicji Obywatelskiej (Joanna Mucha).

Tomasz Rysz

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.