10. rocznica śmierci Jolanty Brzeskiej

[2021-03-01 11:28:01]

W 10. rocznicę zamordowania Jolanty Brzeskiej odbędzie się w Warszawie szereg wydarzeń upamiętniających:

13:00 - na mokotowskim skwerze Jolanty Brzeskiej odbędzie się składanie kwiatów. Iwicka 19 (z udziałem posłanek i posłów partii Razem)

14:30 - składanie zniczy pod siedzibą Ministerstwa Sprawiedliwości i apel o przeprowadzenia śledztwa. Al. Ujazdowskie 11 (organizuje WSL i anarchiści)

18:00 - upamiętnienie Jolanty Brzeskiej pod jej domem organizowane przez Komitet Obrony Praw Lokatorów. Nabielaka 9

19:00 - hołd Brzeskiej po prawej stronie Wisły - Szmulki, Łochowska 1/29 (organizuje Stowarzyszenie Dla Pragi)

Jolanta Brzeska, działaczka Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów pozostawała w konflikcie z Markiem Mossakowskim, jednym z najbardziej znanych warszawskich kamieniczników, próbującym wyrzucić ją z mieszkania w którym zamieszkiwała. Dzięki reprywatyzacji Mossakowski stał się właścicielem kilkudziesięciu budynków w całej Warszawie.

Spalone ciało Jolanty Brzeskiej zostało znalezione 1 marca 2011 r. w znajdującym się na obrzeżach Warszawy Lesie Kabackim. Policja nie ustaliła w jaki sposób się tam znalazła.

Przez długi czas policja i prokuratura utrzymywały, że doszło do samobójstwa. Dopiero w marcu 2013 r. biegli sądowi wydali ekspertyzę, z której wynikało, że Jolanta Brzeska nie miała skłonności samobójczych i doszło najprawdopodobniej do zabójstwa.

lr, pc, wch

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.