Nowy, ostatni i wyjątkowy numer "Bez Dogmatu" już jest!

[2021-04-07 11:16:08]

Właśnie ukazał się nowy, podwójny numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu", a w nim wszystko o jesiennych protestach w obronie praw kobiet.

W tym ostatnim wydaniu, w całości poświęconym ulicznym protestom przeciw decyzji trybunału konstytucyjnego Julii Przyłębskiej, żegnamy się z naszymi Czytelniczkami i Czytelnikami w zupełnie wyjątkowym stylu i oddajemy głos samym protestującym – aktywistkom, sojusznikom, uczestniczkom i uczestnikom, rewolucjonistkom, bojownikom i weterankom ruchu feministycznego. Mówią i piszą to, co myślą i opowiadają o tym, co przeżyły_li. Szczerze i bez cenzury.

W dziale zatytułowanym Rozmowy niekontrolowane wywiady m.in. z przewodniczącą Stowarzyszenia Pro Femina Ewą Dąbrowską-Szulc, pisarką i aktywistką Sylwią Chutnik, radną i działaczką na rzecz świeckiego państwa Agatą Diduszko-Zyglewską, aktywistką Katarzyną Augustynek znaną jako Babcia Kasia oraz Linusem Lewandowskim z Homokomanda.

Z kolei w Kronikach protestowych publikujemy osobiste relacje uczestniczek i uczestników jesiennych protestów – osób w różnym wieku, z różnych miast, które łączy walka o prawa reprodukcyjne i niezgoda na autorytarną władzę.

Ponadto w numerze znajdą Państwo analizę Anny Tatar dotyczącą reakcji skrajnej prawicy wobec Strajku Kobiet w Warszawie, tekst Zuzanny Szor na temat działalności lokalnych Rad Kobiet oraz wywiad Michała Kozłowskiego z francuskim politologiem Jean-Françoisem Bayartem.

Dziękujemy naszym Czytelniczkom i Czytelnikom za blisko 30 lat wspólnej walki o legalną aborcję i świeckie państwo.

Redakcja "Bez Dogmatu"

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.

2020 - Zmarł Ludwik Tomiałojć, zoolog, członek Państwowej Rady Ochrony Przyrody, działacz partii Zieloni.