Kuba: Raúl Castro rezygnuje

[2021-04-19 09:27:19]

Podczas otwarcia VIII Kongresu Komunistycznej Partii Kuby (PCC)
Raúl Castro potwierdził swoją rezygnację z funkcji pierwszego sekretarza. Ma ją objąć obecny prezydent kraju Miguel Díaz-Canel.

W sprawozdaniu przed Kongresem Raúl Castro przedstawił najważniejsze kwestie ekonomiczne, którymi powinni zająć się jego następcy. Podkreślił, że reforma gospodarki stanowi priorytet, a otwieranie sektora prywatnego będzie kontynuowane, lecz z ograniczeniami. Odniósł się przy tym do niedawnego poszerzenia listy możliwych działalności na własny rachunek.

Odniósł się również do nowego wyzwania „polityczno-ideologicznego”, którym stała się obecność na Kubie mediów społecznościowych, służących opozycji jako pole do coraz bardziej krytycznych opinii wobec rządu. Stwierdził, że kłamstwa i fałszywe wiadomości nie mają już ograniczeń, pokazują Kubę jako konające społeczeństwo bez wyjścia, aby powodować niepokoje społeczne. Ulice, parki i place należeć będą do rewolucjonistów. Nigdy nie zanegujemy rewolucjonistom prawa do obrony swojej Rewolucji! – podkreślił Castro.

in, wch

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.