Manifestacje poparcia dla Palestyńczyków

[2021-05-17 09:40:58]

Tysiące ludzi demonstrowało w sobotę m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji, Hiszpanii, Grecji, Włoszech i Polsce, wyrażając solidarność z palestyńskimi ofiarami izraelskich nalotów w Strefie Gazy.

Największa propalestyńska manifestacja odbyła się w Londynie, gdzie pod Marble Arch zebrało się co najmniej kilkadziesiąt tysięcy osób. Organizatorzy przekonywali, że mogło być ich nawet 150 tys. Skandowano „Stop bombardowaniu Gazy!” oraz „Wolna Palestyna!”, ale demonstracja przebiegła spokojnie.

Inaczej było w Berlinie, gdzie protestowano przede wszystkim w zamieszkałej głównie przez tureckich i arabskich imigrantów dzielnicy Neukölln. Krzyczano tam nie tylko o wsparciu dla Palestyńczyków, ale także nawoływano do bojkotu Izraela i izraelskich produktów. W pilnującą protestu policję rzucano butelkami i kamieniami. Kilkoro manifestantów zostało zatrzymanych.

Protestowano także w Hamburgu, Frankfurcie oraz Lipsku, ale było tam już spokojnie.

We Włoszech największy protest odbył się w Rzymie. Pod bazyliką Santa Maria Maggiore zebrało się kilkaset osób z palestyńskimi flagami i hasłami takimi jak: „Nie musisz być muzułmaninem, aby wspierać Palestynę!”.

W Atenach manifestanci przyszli pod ambasadę USA. Wzywano amerykańskie władze do wycofania wsparcia dla Izraela w konflikcie z Palestyńczykami. Policja do rozpędzenia wzburzonego tłumu użyła armatek wodnych.

Podobne manifestacje odbyły się również m.in. Paryżu, Madrycie i Warszawie (na zdjęciu).

aw, wch

fot. strajk.eu

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.