Związkowa Alternatywa żąda od prezydenta podwyżek płac o 60% dla sfery budżetowej

[2021-08-05 21:34:04]

Związkowa Alternatywa zaapelowała do wszystkich pracowników sfery budżetowej o przesyłanie listów do prezydenta, Andrzeja Dudy z żądaniem podniesienia płac o 60%.

Związkowcy zaproponowali schemat listu do prezydenta, w oparciu o który mogliby pisać listy wszyscy pracownicy, zatrudnieni w różnych zawodach sfery budżetowej.

Prezydent RP, Andrzej Duda

Szanowny Panie Prezydencie

Uprzejmie wnoszę o przyznanie mi podwyżki wynagrodzenia miesięcznego za pracę o 60%. Kilka dni temu podpisał Pan rozporządzenie, podnoszące płace parlamentarzystów o 60%. Należę do tej samej sfery budżetowej co posłowie i posłanki, a zatem również moje wynagrodzenie powinno zostać podniesione o 60%. Negatywne rozpatrzenie mojego wniosku byłoby niedopuszczalnym przejawem dyskryminacji.

(podpis i nazwa zakładu pracy oraz wykonywanego zawodu)

Związkowcy od wielu miesięcy apelują o znaczne podniesienie płac w budżetówce, natomiast bezpośrednią inspiracją dla ich obecnych działań jest rozporządzenie prezydenta, Andrzeja Dudy, zgodnie z którym radykalnie wzrosły wynagrodzenia członków rządu i parlamentu, w tym posłów i posłanek o 60%. Zdaniem Związkowej Alternatywy w sytuacji, gdy obóz rządzący zapowiada zamrożenie płac w budżetówce, decyzja prezydenta jest bulwersująca i nieakceptowalna.

AM

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.