Kryzys migracyjny na granicy polsko-bia³oruskiej (akt.)

[2021-08-23 11:48:27]

Od dwóch tygodni trwa na granicy polsko-bia³oruskiej wzmo¿ony nap³yw uchod¼ców z terenu Bia³orusi. Imigranci pochodz± przede wszystkim z Afganistanu, z którego nap³ywaj± osoby obawiaj±ce siê zemsty Talibów, po ich zwyciêskim opanowaniu wiêkszo¶ci terytorium Afganistanu. Ponadto zdarzaj± siê osoby z takich krajów, jak Irak, Syria oraz Kamerun. Uchod¼cy trafiaj± na Bia³oru¶ ró¿nymi szlakami przerzutowymi zarówno przez Azjê ¦rodkow±, Kaukaz i Rosjê, jak i s± elementem presji ³ukaszenkowskich w³adz Bia³orusi, które celowo zabieraj± ich do w³asnego kraju, w celu wywarcia presji na Uniê Europejsk±, a zw³aszcza cz³onków UE z Bia³orusi± s±siaduj±cych (£otwa, Litwa, Polska), by te przesta³y wspieraæ anty³ukaszenkowsk± opozycjê, a przede wszystkim, by znios³y sankcje na³o¿one na wy¿szych urzêdników pañstwa Bia³oru¶.
Nierozeznani zbyt dobrze w tutejszej sytuacji geopolitycznej uchod¼cy stali siê "kuku³czym jajem" podrzucanym sobie przez s³u¿by graniczne Bia³orusi i Polski, a wcze¶niej tak¿e Litwy i £otwy. Bia³oruskie s³u¿by próbuj± wypchn±æ imigrantów do Polski, przed czym z kolei "broni± siê" polskie s³u¿by graniczne, wspierane przez ¿o³nierzy. Skutkiem tego jest kryzys humanitarny jednej z grup uchod¼ców, 30-osobowej, z³o¿onej zarówno z mê¿czyzn, kobiet i dzieci. Grupa Afgañczyków ¶pi w namiotach lub na wolnym powietrzu, w sza³asach zbudowanych z ga³êzi, do których niejednokrotnie przedostaje siê woda. Temperatura noc± spada czêsto poni¿ej 10 stopni Celsjusza. S³u¿by pograniczne Polski zachowuj± siê przy tym skrajnie poddañczo wobec swoich rozkazodawców i rz±du, a niehumanitarnie wzglêdem uchod¼ców. Przeszkadzaj± m.in. w dostarczeniu ¿ywno¶ci, wody i odzie¿y przez pos³ów i pos³anki Lewicy, w tym Macieja Koniecznego i Darii Gosek-Popio³ek, a tak¿e pos³ów i pos³anek Koalicji Obywatelskiej, która jednak¿e ma niejednolite stanowisko wobec kryzysu migracyjnego na granicy z Bia³orusi±. Granicê odwiedzi³ równie¿ Robert B±kiewicz i jego grupa prorz±dowych narodowców, próbuj±c ugraæ kapita³ polityczny na wywo³ywaniu strachu przed uchod¼cami. Ogó³em, od 1 sierpnia 2021 roku Stra¿ Graniczna odnotowa³a ponad tysi±c nielegalnych przekroczeñ granicy, w tym w 64% przypadków odes³ano przekraczaj±cych z powrotem na teren Republiki Bia³oruskiej, za¶ 36% zosta³o zatrzymanych w placówkach Stra¿y Granicznej lub miejscach tymczasowej relokacji dla cudzoziemców. Obecne polskie w³adze rozpoczê³y budowê ogrodzenia z zasieków na odcinku 150 kilometrów. Projekt ten jest kontrowersyjny nie tylko wobec ludzi uciekaj±cych przed wojn± i zemst±, lecz równie¿ wobec zwierz±t, zw³aszcza wobec du¿ych ssaków kopytnych i drapie¿nych, ¿yj±cych dot±d po obu stronach grodzonej granicy.

Tomasz Rysz

drukuj poleæ znajomym poprzedni tekst nastêpny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po¶rednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. D³uga 29, I piêtro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (¶roda), godz. 18.30
Poszukujê
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Szukam ksi±¿ki
Poszukujê ksi±¿ek
"PPS dlaczego siê nie uda³o" - kupiê!!!
Szukam muzyków, realizatorów d¼wiêku do wspólnego projektu.
wszêdzie

Wiêcej og³oszeñ...

19 kwietnia:

1539 - Na Ma³ym Rynku w Krakowie zosta³a spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmar³ Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstañcy Cristero napadli, a nastêpnie oblali benzyn± i podpalili poci±g maj±cy przewoziæ pieni±dze, w wyniku czego zginê³o 51 osób.

1943 - Wybuch³o powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powsta³a najwa¿niejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleñcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klêsk± zakoñczy³a siê inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA si³ emigrantów kubañskich w Zatoce ¦wiñ.

1993 - W Soweto odby³ siê pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA mia³ miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginê³o 168 osób, ponad 680 zosta³o rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnowa³ z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro zosta³ zaprzysiê¿ony na urz±d prezydenta Wenezueli.