Kryzys migracyjny na granicy polsko-bia這ruskiej (akt.)

[2021-08-23 11:48:27]

Od dw鏂h tygodni trwa na granicy polsko-bia這ruskiej wzmo穎ny nap造w uchod嬈闚 z terenu Bia這rusi. Imigranci pochodz przede wszystkim z Afganistanu, z kt鏎ego nap造waj osoby obawiaj帷e si zemsty Talib闚, po ich zwyci瘰kim opanowaniu wi瘯szo軼i terytorium Afganistanu. Ponadto zdarzaj si osoby z takich kraj闚, jak Irak, Syria oraz Kamerun. Uchod嬈y trafiaj na Bia這ru r騜nymi szlakami przerzutowymi zar闚no przez Azj 字odkow, Kaukaz i Rosj, jak i s elementem presji 逝kaszenkowskich w豉dz Bia這rusi, kt鏎e celowo zabieraj ich do w豉snego kraju, w celu wywarcia presji na Uni Europejsk, a zw豉szcza cz這nk闚 UE z Bia這rusi s御iaduj帷ych (υtwa, Litwa, Polska), by te przesta造 wspiera anty逝kaszenkowsk opozycj, a przede wszystkim, by znios造 sankcje na這穎ne na wy窺zych urz璠nik闚 pa雟twa Bia這ru.
Nierozeznani zbyt dobrze w tutejszej sytuacji geopolitycznej uchod嬈y stali si "kuku販zym jajem" podrzucanym sobie przez s逝瘺y graniczne Bia這rusi i Polski, a wcze郾iej tak瞠 Litwy i υtwy. Bia這ruskie s逝瘺y pr鏏uj wypchn望 imigrant闚 do Polski, przed czym z kolei "broni si" polskie s逝瘺y graniczne, wspierane przez 穎軟ierzy. Skutkiem tego jest kryzys humanitarny jednej z grup uchod嬈闚, 30-osobowej, z這穎nej zar闚no z m篹czyzn, kobiet i dzieci. Grupa Afga鎍zyk闚 酥i w namiotach lub na wolnym powietrzu, w sza豉sach zbudowanych z ga喚zi, do kt鏎ych niejednokrotnie przedostaje si woda. Temperatura noc spada cz瘰to poni瞠j 10 stopni Celsjusza. S逝瘺y pograniczne Polski zachowuj si przy tym skrajnie podda鎍zo wobec swoich rozkazodawc闚 i rz康u, a niehumanitarnie wzgl璠em uchod嬈闚. Przeszkadzaj m.in. w dostarczeniu 篡wno軼i, wody i odzie篡 przez pos堯w i pos豉nki Lewicy, w tym Macieja Koniecznego i Darii Gosek-Popio貫k, a tak瞠 pos堯w i pos豉nek Koalicji Obywatelskiej, kt鏎a jednak瞠 ma niejednolite stanowisko wobec kryzysu migracyjnego na granicy z Bia這rusi. Granic odwiedzi r闚nie Robert B彗iewicz i jego grupa prorz康owych narodowc闚, pr鏏uj帷 ugra kapita polityczny na wywo造waniu strachu przed uchod嬈ami. Og馧em, od 1 sierpnia 2021 roku Stra Graniczna odnotowa豉 ponad tysi帷 nielegalnych przekrocze granicy, w tym w 64% przypadk闚 odes豉no przekraczaj帷ych z powrotem na teren Republiki Bia這ruskiej, za 36% zosta這 zatrzymanych w plac闚kach Stra篡 Granicznej lub miejscach tymczasowej relokacji dla cudzoziemc闚. Obecne polskie w豉dze rozpocz窸y budow ogrodzenia z zasiek闚 na odcinku 150 kilometr闚. Projekt ten jest kontrowersyjny nie tylko wobec ludzi uciekaj帷ych przed wojn i zemst, lecz r闚nie wobec zwierz徠, zw豉szcza wobec du篡ch ssak闚 kopytnych i drapie積ych, 篡j帷ych dot康 po obu stronach grodzonej granicy.

Tomasz Rysz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Konferencja "Zwi您ki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wroc豉w, Wydzia Nauk Spo貫cznych Uniwersyteu Wroc豉wskiego
25.11.2022 (pi徠ek), od godz. 10.00
Polscy Hod篡軼i
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!

Wi璚ej og這sze...

5 grudnia:

1907 - W H逝szkach urodzi豉 si Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicz帷a Ligi Kobiet, cz這nkini TPD. W 1958 jako sz鏀ta kobieta na 鈍iecie stan窸a na Antarktydzie.

1915 - Powsta這 Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia ch這pska.

1929 - Powo豉no Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy zosta premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszed w 篡cie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy zwi您ek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmar Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel 鈍iatowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmar Nelson Mandela, wybitny po逝dniowoafryka雟ki polityk, pierwszy czarnosk鏎y prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.