Związkowa Alternatywa wchodzi w spór zbiorowy w Krajowej Administracji Skarbowej

[2021-09-21 18:31:59]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa w Krajowej Administracji Skarbowej podjął decyzję o wejściu w spór zbiorowy z władzami KAS. Związek domaga się przede wszystkim podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych członków korpusu służby cywilnej, funkcjonariuszy Służby Celno–Skarbowej oraz pracowników spoza korpusu służby cywilnej o 20% od 1 stycznia 2022 roku.

Poniżej wszystkie postulaty, które będą przedmiotem sporu zbiorowego z władzami KAS. Związkowy z ZA domagają się:

Dokonania wzrostu wynagrodzeń/uposażeń poprzez pełną realizację uchwały Rady Ministrów z 28 maja 2019 r. nr 44/2019 w sprawie ustanowienia programu wieloletniego „Modernizacja Krajowej Administracji Skarbowej w latach 2020–2022” w zakresie, w jakim uchwała ta przewiduje podwyżki wynagrodzeń i uposażeń dla pracowników i funkcjonariuszy KAS w latach 2020 – 2022.

Podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych od 1 stycznia 2021 r. członków korpusu służby cywilnej, funkcjonariuszy Służby Celno–Skarbowej oraz pracowników spoza korpusu służby cywilnej o 3,4%, tj. wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych w okresie 2020 r. w stosunku do 2019 r. ogłoszony w Komunikacie Prezesa Głównego Urzędu Statycznego z 15 stycznia 2021 w sprawie średniorocznego wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych w okresie 2020 r.

Podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych od 1 stycznia 2022 r. członków korpusu służby cywilnej, funkcjonariuszy Służby Celno–Skarbowej oraz pracowników spoza korpusu służby cywilnej o 20%.

Uruchomienia funduszu nagród dla członków korpusu służby cywilnej za szczególne osiągnięcia w pracy zawodowej, o którym mowa w art. 93 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej w części ponad 3% planowanych wynagrodzeń osobowych.

Związkowa Alternatywa w KAS to kolejny, dynamicznie rozwijający się związek Związkowej Alternatywy w sferze budżetowej. Jego przewodniczącą została Agata Jagodzińska. Już w ciągu pierwszego tygodnia funkcjonowania do organizacji przystąpiło około 200 osób.

Związkowa Alternatywa deklaruje, że jej organizacje będą koordynować działania. W związku z tym, że ustawa nie dopuszcza akcji strajkowych w KAS, związkowcy rozważają podjęcie strajków solidarnościowych z pracownikami administracji skarbowej.

AM

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 września:

1895 - Zmarł Gustaw Ehrenberg, poeta i działacz tajnego Stowarzyszenia Ludu Polskiego.

1918 - Urodził się Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1919 - W Warszawie obradował Zjazd PPS-Opozycji, kierowanej przez T. Żarskiego i A. Landego. Zjazd opowiedział się za dyktaturą proletariatu w postaci Polskiej Republiki Socjalistycznej, współpracą z KPRP i przystąpieniem do Międzynarodówki Komunistycznej.

1930 - Urodził się Immanuel Wallerstein, lewicowy socjolog amerykański, twórca teorii systemu-świata.

1932 - Urodził się Víctor Jara, chilijski bard, gitarzysta, autor tekstów piosenek, poeta, pedagog, lewicowy aktywista polityczny.

1958 - Francja: Referendum ws. nowej konstytucji. Równe prawo głosu otrzymali wszyscy mieszkańcy francuskich kolonii.

1966 - Zmarł André Breton, francuski pisarz, główny teoretyk nadrealizmu. Członek Francuskiej Partii Komunistycznej, wydalony w 1933.

1969 - RFN: SPD Willy'ego Brandta odniosła zwycięstwo w wyborach do Bundestagu.

1970 - Zmarł John Dos Passos, amerykański prozaik, dramaturg, poeta i reporter. Autor m.in. "Manhattan Transfer", trylogii "USA" i pacyfistycznej powieści "Trzej żołnierze".

1970 - Zmarł prezydent Egiptu, Gamal Naser.

1981 - Zmarł Rómulo Betancourt, centrolewicowy prezydent Wenezueli w latach 1945-48 i 1959-64.

1994 - W Waszyngtonie Izrael i OWP podpisały porozumienie o autonomii dla Zachodniego Brzegu Jordanu.

2000 - Palestyna: Początek drugiej Intifady.

2003 - Zmarł Tadeusz Zieliński, polityk, prawnik, specjalista w zakresie prawa pracy. Rzecznik Praw Obywatelskich w latach 1992-96. Kandydat Unii Pracy w wyborach prezydenckich w 1995 r.

2007 - Salwador: Mauricio Funes został oficjalnie wybrany kandydatem lewicowego Frontu Wyzwolenia Narodowego im. Farabundo Marti (FMLN).