Niemcy: Wygrana SPD, porażka die Linke

[2021-09-27 10:20:02]

Według wstępnych wyników niedzielnych wyborów do Bundestagu SPD zdobyła 25,74 proc. głosów, a partie chadeckie CDU/CSU 24,1 proc. Trzecią siłą w nowym Bundestagu będą Zieloni (14,8 proc.). Za nimi uplasowali się liberałowie z FDP (11,45 proc.) i prawicowo-populistyczna Alternatywa dla Niemiec (AfD) z 10,35 proc. głosów. Na Die głosowało jedynie 4,89 proc. wyborców.

Lider SPD i kandydat socjaldemokratów na kanclerza Olaf Scholz określił wynik swojej partii jako "wielki sukces", który świadczy o tym, że wyborcy chcą zmiany rządu i kanclerza z SPD. Wskazał na jedność w partii, która przyczyniła się do sukcesu. Obiecał, że rządom SPD towarzyszyć będzie pragmatyzm, pewność i jedność.

SPD powraca - powiedział Lars Klingbeil, sekretarz generalny SPD. Podkreslił, że jego partia ma "mandat do rządzenia" i chce, aby to jej lider był nowym kanclerzem. Minister pracy z SPD Hubertus Heil określił wynik SPD jako "wspaniały sukces". To obywatelskie wotum zaufania dla Olafa Scholza.

Kandydatka Zielonych na stanowisko kanclerza Annalena Baerbock przyznała, że Zieloni chcieli osiągnąć lepszy wynik, ale nie udało się to z powodu jej własnych błędów na początku i w trakcie kampanii wyborczej. Jak podkreśliła, Niemcy potrzebują rządu zorientowanego na klimat.

Katrin Goering-Eckard, szefowa frakcji Zielonych w parlamencie, nie chciała spekulować na temat ewentualnych koalicji. - Najważniejsze sprawy to dla nas ochrona klimatu oraz sprawiedliwość - powiedziała.

Rozczarowania wynikiem wyborów niekryła współprzewodnicząca Die Linke, Susanne Hennig-Wellsow. To dla nas ciężki cios - powiedziała. Zdecydowanie sromotnie przegraliśmy - dodała. Jak dodała, na wynik ten złożyły się również błędy w przeszłości.

dw, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

6 października:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodził się Le Corbusier (właściwie Charles-Édouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czołowy przedstawiciel modernistycznego stylu międzynarodowego.

1935 - Urodził się Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodził się Luiz Inácio Lula da Silva, polityk brazylijski. Związkowiec i działacz Partii Pracujących. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmarł Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przywódca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rządów w latach 1932-46.

1948 - Urodził się Gerry Adams, północnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmarł związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1998 - Hugo Chavez został wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) został premierem Grecji.

2009 - Jorgos Papandreu został premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne w Portugalii.