Niemcy: Wygrana SPD, porażka die Linke

[2021-09-27 10:20:02]

Według wstępnych wyników niedzielnych wyborów do Bundestagu SPD zdobyła 25,74 proc. głosów, a partie chadeckie CDU/CSU 24,1 proc. Trzecią siłą w nowym Bundestagu będą Zieloni (14,8 proc.). Za nimi uplasowali się liberałowie z FDP (11,45 proc.) i prawicowo-populistyczna Alternatywa dla Niemiec (AfD) z 10,35 proc. głosów. Na Die głosowało jedynie 4,89 proc. wyborców.

Lider SPD i kandydat socjaldemokratów na kanclerza Olaf Scholz określił wynik swojej partii jako "wielki sukces", który świadczy o tym, że wyborcy chcą zmiany rządu i kanclerza z SPD. Wskazał na jedność w partii, która przyczyniła się do sukcesu. Obiecał, że rządom SPD towarzyszyć będzie pragmatyzm, pewność i jedność.

SPD powraca - powiedział Lars Klingbeil, sekretarz generalny SPD. Podkreslił, że jego partia ma "mandat do rządzenia" i chce, aby to jej lider był nowym kanclerzem. Minister pracy z SPD Hubertus Heil określił wynik SPD jako "wspaniały sukces". To obywatelskie wotum zaufania dla Olafa Scholza.

Kandydatka Zielonych na stanowisko kanclerza Annalena Baerbock przyznała, że Zieloni chcieli osiągnąć lepszy wynik, ale nie udało się to z powodu jej własnych błędów na początku i w trakcie kampanii wyborczej. Jak podkreśliła, Niemcy potrzebują rządu zorientowanego na klimat.

Katrin Goering-Eckard, szefowa frakcji Zielonych w parlamencie, nie chciała spekulować na temat ewentualnych koalicji. - Najważniejsze sprawy to dla nas ochrona klimatu oraz sprawiedliwość - powiedziała.

Rozczarowania wynikiem wyborów niekryła współprzewodnicząca Die Linke, Susanne Hennig-Wellsow. To dla nas ciężki cios - powiedziała. Zdecydowanie sromotnie przegraliśmy - dodała. Jak dodała, na wynik ten złożyły się również błędy w przeszłości.

dw, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 października:

1794 - Insurekcja kościuszkowska: po odezwie Berka Joselewicza W Warszawie powstał żydowski pułk do obrony miasta.

1909 - Urodził się Henryk Wachowicz, łódzki działacz socjalistyczny. W 1946 jedyny niekomunistyczny wiceminister Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego, potem poseł na Sejm Ustawodawczy.

1918 - Pogotowie Bojowe PPS dokonało w Warszawie skutecznego zamachu na szefa niemieckiej policji politycznej Ericha von Schultzego.

1931 - W Hiszpanii kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1936 - Hiszpańska wojna domowa: Rozpoczęła się bitwa o Madryt.

1938 - Wojska hitlerowskie wkroczyły do Czechosłowacji i zajęły tzw. Kraj Sudecki.

1949 - Proklamowanie Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL).

1949 - W Warszawie otwarto dla ruchu odbudowaną po zniszczeniach wojennych ulicę Nowy Świat.

1978 - Na emigracji w Londynie zmarł Adam Ciołkosz, jeden z przywódców PPS.

1985 - Izraelskie lotnictwo zaatakowało siedzibę Organizacji Wyzwolenia Palestyny w Tunezji. Zbombardowana została osada Hammam asz-Szatt. Zginęło ok. 100 osób.

1989 - W Danii, jako pierwszym kraju na świecie, wprowadzono możliwość zawierania jednopłciowych związków partnerskich.

2006 - Wybory parlamentarne w Austrii wygrali socjaldemokraci z SPÖ, zdobywając 35,3%. Zieloni zajęli 3. miejsce z ponad 11% głosów.

2012 - Zmarł Eric Hobsbawm, wybitny brytyjski historyk marksistowski, członek Brytyjskiej Partii Komunistycznej.