Niemcy: Wygrana SPD, porażka die Linke

[2021-09-27 10:20:02]

Według wstępnych wyników niedzielnych wyborów do Bundestagu SPD zdobyła 25,74 proc. głosów, a partie chadeckie CDU/CSU 24,1 proc. Trzecią siłą w nowym Bundestagu będą Zieloni (14,8 proc.). Za nimi uplasowali się liberałowie z FDP (11,45 proc.) i prawicowo-populistyczna Alternatywa dla Niemiec (AfD) z 10,35 proc. głosów. Na Die głosowało jedynie 4,89 proc. wyborców.

Lider SPD i kandydat socjaldemokratów na kanclerza Olaf Scholz określił wynik swojej partii jako "wielki sukces", który świadczy o tym, że wyborcy chcą zmiany rządu i kanclerza z SPD. Wskazał na jedność w partii, która przyczyniła się do sukcesu. Obiecał, że rządom SPD towarzyszyć będzie pragmatyzm, pewność i jedność.

SPD powraca - powiedział Lars Klingbeil, sekretarz generalny SPD. Podkreslił, że jego partia ma "mandat do rządzenia" i chce, aby to jej lider był nowym kanclerzem. Minister pracy z SPD Hubertus Heil określił wynik SPD jako "wspaniały sukces". To obywatelskie wotum zaufania dla Olafa Scholza.

Kandydatka Zielonych na stanowisko kanclerza Annalena Baerbock przyznała, że Zieloni chcieli osiągnąć lepszy wynik, ale nie udało się to z powodu jej własnych błędów na początku i w trakcie kampanii wyborczej. Jak podkreśliła, Niemcy potrzebują rządu zorientowanego na klimat.

Katrin Goering-Eckard, szefowa frakcji Zielonych w parlamencie, nie chciała spekulować na temat ewentualnych koalicji. - Najważniejsze sprawy to dla nas ochrona klimatu oraz sprawiedliwość - powiedziała.

Rozczarowania wynikiem wyborów niekryła współprzewodnicząca Die Linke, Susanne Hennig-Wellsow. To dla nas ciężki cios - powiedziała. Zdecydowanie sromotnie przegraliśmy - dodała. Jak dodała, na wynik ten złożyły się również błędy w przeszłości.

dw, wch

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

28 maja:

1871 - Upadek Komuny Paryskiej.

1899 - W Jenisiejsku na Syberii urodziła się Irena Krzywicka (z domu Goldberg) polska feministyczna pisarka, publicystka i tłumaczka. Współpracowniczka Tadeusza Boya-Żeleńskiego, propagatorka świadomego macierzyństwa.

1964 - Powstała Organizacja Wyzwolenia Palestyny (OWP).

2009 - Zmarł Jan Zaciura, polityk, związkowiec, prezes ZNP.