8 października demonstracja pracowników skarbówki pod Ministerstwem Finansów

[2021-10-04 18:10:31]

Pracownicy i funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej postanowili aktywnie upomnieć się o należne im podwyżki! Domagają się natychmiastowej realizacji uchwały modernizacyjnej za rok 2020 i 2021 oraz wzrostu wynagrodzeń i uposażeń od 1 stycznia 2022 o 20%. Propozycja rządu, czyli wzrost funduszu płac o 4,5% oraz przywrócenie funduszu nagród, to ich zdaniem zdecydowanie za mało. Dlatego 8 października o godz. 11.00 związkowcy ze Związkowej Alternatywy w Krajowej Administracji Skarbowej przyjdą pod Ministerstwo Finansów spotkać się z kierownictwem KAS i wręczyć mu swoje postulaty.

Głównym organizatorem demonstracji jest międzyzakładowy związek Związkowej Alternatywy w Krajowej Administracji Skarbowej, ale organizatorzy zapraszają wszystkich pracowników państwowych i samorządowych pod Ministerstwo Finansów, by domagać się wyższych płac, przestrzegania limitów czasu pracy, transparentnych zasad konkursów i awansów, poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy.

AM

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

27 stycznia:

1905 - Początek strajku powszechnego na terenie Królestwa Polskiego.

1919 - Powołano Państwowy Urząd Pośrednictwa Pracy zajmujący się rejestrowaniem bezrobotnych i pośrednictwem w ich zatrudnianiu.

1945 - Armia Czerwona oswobodziła wieźniów obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau.

1971 - Zmarł Jacobo Arbenz, lewicowy polityk gwatemalski, od 1951 prezydent. Obalony w 1954 w wyniku zamachu stanu wspieranego przez CIA.

2000 - Socjaldemokrata Ivica Račan został premierem Chorwacji.

2005 - Zmarł Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

2010 - Zmarł Howard Zinn, historyk, emerytowany prof. Uniwersytetu w Bostonie, działacz lewicowy, antywojenny i na rzecz praw obywatelskich, autor wielu książek w tym m.in. "A People's History of the United States"

2011 - W Jemenie wybuchło powstanie przeciwko złej sytuacji materialnej, bezrobociu, korupcji, ograniczaniu swobód obywatelskich i długoletnim rządom prezydenta Alego Abdullaha Saliha.

2018 - Nicolás Maduro ogłosił legalizację lewicowego Ruchu My Jesteśmy Wenezuelą (MSV) jako partii politycznej i przydział karty wyborczej Nuevo Camino Revolucionario do tego ruchu.