8 października demonstracja pracowników skarbówki pod Ministerstwem Finansów

[2021-10-04 18:10:31]

Pracownicy i funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej postanowili aktywnie upomnieć się o należne im podwyżki! Domagają się natychmiastowej realizacji uchwały modernizacyjnej za rok 2020 i 2021 oraz wzrostu wynagrodzeń i uposażeń od 1 stycznia 2022 o 20%. Propozycja rządu, czyli wzrost funduszu płac o 4,5% oraz przywrócenie funduszu nagród, to ich zdaniem zdecydowanie za mało. Dlatego 8 października o godz. 11.00 związkowcy ze Związkowej Alternatywy w Krajowej Administracji Skarbowej przyjdą pod Ministerstwo Finansów spotkać się z kierownictwem KAS i wręczyć mu swoje postulaty.

Głównym organizatorem demonstracji jest międzyzakładowy związek Związkowej Alternatywy w Krajowej Administracji Skarbowej, ale organizatorzy zapraszają wszystkich pracowników państwowych i samorządowych pod Ministerstwo Finansów, by domagać się wyższych płac, przestrzegania limitów czasu pracy, transparentnych zasad konkursów i awansów, poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy.

AM

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1932 - Utworzono Białowieski Park Narodowy.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).