Czechy: Minimalna porażka partii Babiša, lewica poza parlamentem

[2021-10-11 10:03:25]

Po policzeniu wszystkich głosów na prowadzenie wysunęła się prawicowa koalicja SPOLU (ODS, KDU-ČSL oraz TOP 09) z poparciem 27,79 proc. Na drugim miejscu znalazła się partia ANO premiera Andreja Babiša z 27,13 proc. głosów. Przełoży się to jednak na 72 mandaty dla ANO i 71 dla SPOLU w 200-osobowej Izbie Poselskiej.

Na trzecim miejscu uplasowała się wspólna lista Piratów oraz STAN (Burmistrzowie i Niezależni) notująca 15,61 proc. poparcia (37 mandatów). W Izbie Poselskiej znajdą się także przedstawiciele antysystemowej i antyimigranckiej partii SPD (Wolność i Demokracja Bezpośrednia) Tomio Okamury, która uzyskała 9,57 proc. (20 mandatów).

Pod progiem wyborczym znaleźli się współrządzący dotąd z ANO socjaldemokraci. ČSSD uzyskało jedynie 4,65 proc. głosów. Po raz pierwszy od 1989 r. w Izbie Poselskiej zabraknie także komunistów – Komunistyczna Partia Czech i Moraw uzyskała tylko 3,6 proc. poparcia. Ugrupowanie to nie współtworzyło nigdy koalicji rządzącej, ale często wspierało rząd w ważnych głosowaniach.

Progu wyborczego nie przekroczyła także m.in. antykorupcyjna Přísaha (Obietnica) z 4,68 proc. poparcia, konserwatywna koalicja Trójkolorowi (2,76 proc.) oraz ultranacjonalistyczny Wolny Blok (1,33 proc.) oraz Zieloni (0,99 proc.).

W Czechach obowiązują trzy progi wyborcze do Izby Poselskiej – 5 proc. dla partii, 8 proc. dla koalicji dwupartyjnych oraz 11 proc. dla koalicji trójpartyjnych.

Wśród socjaldemokratów zaczęły się rozliczenia po fatalnym wyniku. Lider ugrupowania Jan Hamáček złożył już rezygnację z kierowania partią.

ea, wch

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.