Hiszpania: Bon na kulturę dla młodych

[2021-10-18 13:00:25]

W 2022 r. hiszpański rząd przekaże każdemu obywatelowi, który ukończył 18 lat bon w wysokości 400 euro do wydania na wytwory kultury.

Bon na kulturę to nowy program społeczny stworzony przez Ministerstwo Kultury i Sportu. W ramach projektu ok. pół miliona osób dostanie w przyszłym roku od rządu prezent na osiemnastkę w wysokości 400 euro do wydania we wskazanych sklepach, kinach, teatrach, operach czy szkołach tańca.

Ogłaszając program premier Pedro Sánchez (PSOE) stwierdził, że program zachęci młodych do obcowania z kulturą, jednocześnie odbudowując hiszpański sektor kultury, który dotkliwie ucierpiał na skutek pandemii COVID. Wspieranie młodych, ale też dotowanie kultury, jest jednym z naszych najważniejszych obowiązków budżetowych – przekonują hiszpańskie władze.

Rząd w Madrycie zapowiedział, że będzie sprawował kontrolę nad redystrybucją środków. Zostaną one podzielone na sekcje kulturalne, tak aby kwota bonu trafiła do jak największej liczby miejsc.

no, wch

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.