Związkowa Alternatywa w ZUS-ie organizuje akcję oddawania krwi i urlopów na żądanie

[2021-11-04 13:03:02]

W związku z przedłużającymi się sporami oraz utrudnianiem rozmów przez pracodawcę i brakiem chęci poprawienia sytuacji materialnej pracowników Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych postanowił przeprowadzić akcję mobilizacyjną w dniach 15-16 listopada 2021 r. Polegać będzie ona na oddawaniu krwi lub braniu urlopu przez pracowników. Związkowcy podkreślają, że w tych trudnych dniach pracownicy powinni zadbać o swoje zdrowie i troszczyć się o zdrowie całego społeczeństwa. A przecież oddawanie krwi to właśnie wyraz troski o zdrowie społeczeństwa. Związkowa Alternatywa zwraca też uwagę, że pracownicy ZUS mało zarabiają, często są zmuszani do nadgodzin, padają ofiarami mobbingu więc wolne korzystnie wpłynęłoby na pracowników. Związek przypomina też, że wzrasta liczba osób chorych na COVID, a pracownicy ZUS mają coraz więcej obowiązków. W tej sytuacji związkowcy liczą na poparcie akcji przez wszystkich pracowników ZUS-u i masowe wzięcie udziału w akcji.

AM

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.