Olbrzymie zarobki zarządu PLL LOT

[2021-11-09 20:22:17]

Portal pasazer.com przedstawił roczne zarobki zarządu i rady nadzorczej Polskich Linii Lotniczych LOT. Z informacji przekazanych przez dziennikarzy wynika, że w ubiegłym roku pięcioosobowy zarząd spółki zarobił aż 3,20 mln zł, czyli ponad 53 tys. zł na osobę. Rok wcześniej koszty zarządu wynosiły 4,14 mln, a dwa lata wcześniej 2,97 mln.

Jednocześnie portal zwraca uwagę na olbrzymie koszty dla zarządu Polskiej Grupy Lotniczej – to spółka, której PLL LOT jest częścią, a zarazem dwóch z trzech członków jej zarządu zasiada we władzach narodowego przewoźnika (w obydwu prezesem jest Rafał Milczarski). Spółka powstała w 2018 roku, a z danych pasazer.com, że koszty jej zarządu w 2019 roku wyniosły 603 tys. zł, a w 2020 roku aż 2,38 mln zł. Dodatkowo wynagrodzenia dla członków rady nadzorczej w ubiegłym roku wyniosły 908 tys. w PLL LOT i 723 tys. zł w PGL-u. Łącznie koszty zarządów i rad nadzorczych obydwu spółek w ubiegłym roku wyniosły 7,21 mln zł i były wyższe niż rok wcześniej o ponad 1,1 mln zł.

W tym samym czasie Polskie Linie Lotnicze LOT uruchomiły zwolnienia grupowe w spółce i obniżył pensje stewardess o połowę, w wyniku czego wiele z nich zarabiało poniżej miesięcznej płacy minimalnej. Jednocześnie narodowy przewoźnik otrzymał blisko 3 mld zł wsparcia publicznego. Spółka odmawia informacji, na jakie cele zostały wydane te środki.

Piotr Szumlewicz

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.