ZA w ZUS zawiadamia prokuraturę o utrudnianiu działalności związkowej w Zakładzie

[2021-12-27 00:32:32]

Zarząd organizacji zakładowej Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych złożył do prokuratury zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia zabronionych czynów karalnych przez pracodawcę, a w szczególności przez dyrektor departamentu zarządzania zasobami ludzkimi ZUS, Joannę Drozd oraz pełnomocnik prezesa ZUS do spraw kontaktów ze związkami zawodowymi, Wiesławę Musiał.

W piśmie do prokuratury zarząd organizacji wskazuje na łamanie przez ZUS art. 35 ustawy o związkach zawodowych, zgodnie z którym kto w związku z zajmowanym stanowiskiem lub pełnioną funkcją utrudnia wykonywanie działalności związkowej prowadzonej zgodnie z przepisami ustawy, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności. Związek wskazuje też na łamanie art. 18 (3) Kodeksu pracy, zgodnie z którym pracownicy powinni być równo traktowani w zakresie nawiązania i rozwiązania stosunku pracy, warunków zatrudnienia, awansowania oraz dostępu do szkolenia w celu podnoszenia kwalifikacji zawodowych bez względu na przynależność związkową. Wreszcie Związkowa Alternatywa w ZUS przywołuje art. 26 ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych, zgodnie z którym kto w związku z zajmowanym stanowiskiem lub pełnioną funkcją przeszkadza we wszczęciu lub w prowadzeniu w sposób zgodny z prawem sporu zbiorowego, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.

Liderzy organizacji zakładowej wskazują, że ZUS bezprawnie odmawia prowadzenia rozmów dotyczących sporu zbiorowego ze związkiem. Związkowa Alternatywa w ZUS nie jest zapraszana jako strona do zawierania porozumień, a także do wydawania opinii w sprawach ważnych dla pracowników. Związek jest też dyskryminowany chociażby przez brak informacji o istnieniu związku na stronie ZUS (pomimo wielokrotnych próśb o dopisanie takiej informacji – w międzyczasie inny związek został na stronę dopisany). Przewodnicząca naszego związku w ZUS, Ilona Garczyńska nie otrzymała adresu mailowego ani swojego, ani związkowego. Inne związki i ich liderzy taki dostęp otrzymały. Ponadto ZUS do wszystkich pracowników wysyła nieprawdziwe informacje jakoby Związkowa Alternatywa w ZUS nie spełniła wymogów formalnych, a maile pisane są w taki sposób aby ZZ ZA w ZUS zdyskredytować oraz ośmieszyć. Jednocześnie nie daje związkowi możliwości obrony ani podania prawdziwych informacji. Poprzez brak dostępu do maila wewnętrznego nie docierają do związku ważne informacje na temat spotkań z pracodawcą. Wreszcie związek nie jest informowany o zamiarze zwolnienia pracowników, co miało niedawno miejsce w stosunku do jego członka. Zwolniony pracownik zgłosi sprawę do sądu pracy, ale pracodawca w sposób oczywisty nie dopełnia obowiązku informowania związku o zamiarze zwalniania pracowników. Zakład Ubezpieczeń Społecznych, pomimo wielokrotnych apeli o zmianę podejścia, bezprawnie utrudnia prowadzenie działalności związkowej. Jego władze przekraczają swoje uprawnienia, nie dopełniają obowiązków, składają nieprawdziwe oświadczenia, wypowiadają umowy o pracę z rażącym naruszeniem prawa. Dlatego związkowcy uznali, że przedstawiciele władz ZUS powinni ponieść odpowiedzialność karną za swoje działania antyzwiązkowe.

AM

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1931 - Powstała Komunistyczna Partia Wenezueli (PCV).

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1938 - Wojna domowa w Hiszpanii: rozpoczęła się bitwa koło przylądka Palos.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.