ZZPPiL zgłasza spór zbiorowy w PLL LOT: Domaga się podwyżki wynagrodzeń o 60%

[2022-02-17 00:39:42]

Zrzeszony w Związkowej Alternatywie Związek Zawodowy Personelu Pokładowego i Lotniczego zgłosił spór zbiorowy z pracodawcą, w którym domaga się podniesienia wynagrodzeń zasadniczych wszystkich pracowników personelu pokładowego PLL LOT o 60%.

Kilka dni wcześniej Watchdog Polska ujawnił wysokość wynagrodzeń zarządu PLL LOT za lata 2016-2018. W czasie strajku w 2018 roku Watchdog zwrócił się do narodowego przewoźnika z wnioskiem o ujawnienie tych danych. Firma odmówiła i sprawa trafiła do sądu. Na początku stycznia 2020 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie nakazał firmie ujawnienie informacji na temat wynagrodzeń zarządu. Spółka zwlekała ponad dwa lata i po kolejnych grzywnach ujawniła informacje w lutym bieżącego roku. Kwoty robią wrażenie – w samym 2017 roku prezes Rafał Milczarski zarobił aż 2,85 mln zł. Z informacji medialnych wynika, że również w ostatnich latach zarząd PLL LOT otrzymywał gigantyczne honoraria, choć publicznie spółka ogłaszała, że jest w trudnej sytuacji.

Piotr Szumlewicz

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.