Rosja napadła na Ukrainę

[2022-02-24 08:57:41]

Rosyjskie siły zbrojne zaatakowały Ukrainę. Rozkaz przeprowadzenia specjalnej operacji wojskowej wydał Władimir Putin.

Eksplozje słychać było m.in. w Kijowie, Charkowie, Odessie, Łucku, Sumach i Iwano-Frankowsku. Pojawiły się także informacje o ostrzałach w okolicach Boryspola pod Kijowem, gdzie znajduje się lotnisko międzynarodowe.

Prezydent Rosji w wystąpieniu powiedział, że okoliczności wymagają od Rosji zdecydowanych działań. Ich oficjalnym celem ma być "zdemilitaryzowanie" i "zdenazyfikowanie" Ukrainy. Putin wezwał także ukraińskich żołnierzy do natychmiastowego złożenia broni i powrotu do domów. Ostrzegł także wszystkich, którzy chcą wspierać naszego sąsiada.

Ci, którzy będą próbowali nam przeszkodzić, spotkają się z odpowiedzią militarną, która doprowadzi do konsekwencji, z jakimi się nie spotkaliście. Jesteśmy gotowi na wszystko – zaznaczył Putin.

Rosyjskie wojsko przy wsparciu sprzętu wojskowego, w tym pojazdów opancerzonych, naruszyło granicę państwową w obwodach czernichowskim, sumskim, ługańskim i charkowskim - poinformowała Państwowa Służba Graniczna Ukrainy.

Rosyjskie wojska wtargnęły też na teren Ukrainy od strony okupowanego Krymu.

wch

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lutego:

1929 - Rozpoczął swe obrady II Zjazd OM TUR, który postanowił rozszerzyć masową działalność polityczną organizacji i zwiększyć jej autonomię w łonie TUR.

1935 - W wieku 100 lat zmarł w Warszawie Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1946 - Nosząca znamiona ludobójstwa zbrodnia oddziału Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, dokonana w miejscowości Szpaki na Podlasiu, którą spalono i zamordowano 5 jej mieszkańców.

1980 - Prawicowy reżim wojskowy Gwatemali dokonał masakry studentów i chłopów okupujących pokojowo ambasadę Hiszpanii.

1986 - Zmarła Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona Gunnara Myrdala.

1990 - W Bułgarii wprowadzono aborcję na życzenie w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

2009 - Jóhanna Sigurðardóttir z socjaldemokratycznego Sojuszu została premierem Islandii.

2011 - Rewolucja w Egipcie: Odbył się tzw. "Marsz Miliona".