Rosja: Dwóch parlamentarzystów zaprotestowało przeciwko wojnie z Ukrainą

[2022-02-26 11:09:19]

Michaił Matwiejew, deputowany Dumy Państwowej z Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej, sprzeciwił się prowadzeniu wojny z Ukrainą. Podkreślił, że gdy opowiadał się za uznaniem niepodległości separatystycznych republik, głosował za tym, by nie bombardowano Donbasu, a nie za bombardowaniem Kijowa. Wezwał też do przerwania wojny.

Uważam, że wojna powinna być przerwana natychmiast. Głosując za uznaniem DRL/ŁRL, głosowałem za pokojem, a nie za wojną; za tym, by Rosja stała się tarczą; żeby nie bombardowano Donbasu, a nie za tym, by bombardowano Kijów - napisał Matwiejew w nocy z piątku na sobotę.

Wcześniej zrobił to jego partyjny kolega Oleg Smolin. Polityk w piątek wieczorem zdradził, że "przeżył szok", gdy dowiedział się, że jego państwo zaatakowało Ukrainę na pełną skalę.

Smolin był przekonany, że po uznaniu niepodległości separatystycznych republik na wschodzie Ukrainy, rosyjskie wojska wkroczą do Donbasu, by zatrzymać się na linii rozgraniczenia walczących stron. Tak się jednak nie stało. Podkreślił przy tym, że siła wojskowa powinna być użyta w polityce tylko w skrajnym przypadku.

pap, wch

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.