Nowa Zelandia: Lewicowy rząd obniża ceny komunikacji publicznej o połowę

[2022-03-16 13:41:17]

Jednym z największych problemów Nowozelandczyków są obecnie rosnące ceny paliw. Np. benzyna bezołowiowa podrożała o 15 proc. od początku roku. Z tego powodu 14 marca laburzystowski rząd Jacindy Ardern wprowadził prawo, które obniżyło ceny biletów transportu publicznego o połowę. Do tego rząd obniżył również akcyzę na benzynę o 25 centów za litr. Rozwiązania te mają funkcjonować przez najbliższe 3 miesiące, po czym przejdą one weryfikacje.

Prawdopodobne jest, że w kolejnych miesiącach zostaną wprowadzone kolejne regulacje mające pomóc mieszkańcom tego kraju, gdyż inflacja zapewne dalej będzie rosnąć. Jak stwierdził minister finansów, Grant Robertson: Rosyjska inwazja na Ukrainę nadal osłabia i destabilizuje światowe rynki energii, a w połączeniu z innymi presjami inflacyjnymi, jakie świat odczuwa z powodu zakłóceń w łańcuchach dostaw, to niestety jeszcze nie koniec.

og, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

9 sierpnia:

1930 - Urodził się Jacques Parizeau, kanadyjski ekonomista i polityk, zwolennik interwencjonizmu, nacjonalizacji i niepodległości Quebecu. Premier Quebecu w latach 1994-96.

1943 - Koło wsi Borów (pow. kraśnicki) oddział NSZ rozstrzelał 26-28 partyzantów Gwardii Ludowej i 4 mieszkańców pobliskich wsi.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Nagasaki, zabijając ok. 75 tys. ludzi.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, działacz związkowy i polityczny, radny miasta Częstochowy, poseł do KRN i Sejmu Ustawodawczego, przeciwnik zjednoczenia PPS i PPR.