Nowa Zelandia: Lewicowy rząd obniża ceny komunikacji publicznej o połowę

[2022-03-16 13:41:17]

Jednym z największych problemów Nowozelandczyków są obecnie rosnące ceny paliw. Np. benzyna bezołowiowa podrożała o 15 proc. od początku roku. Z tego powodu 14 marca laburzystowski rząd Jacindy Ardern wprowadził prawo, które obniżyło ceny biletów transportu publicznego o połowę. Do tego rząd obniżył również akcyzę na benzynę o 25 centów za litr. Rozwiązania te mają funkcjonować przez najbliższe 3 miesiące, po czym przejdą one weryfikacje.

Prawdopodobne jest, że w kolejnych miesiącach zostaną wprowadzone kolejne regulacje mające pomóc mieszkańcom tego kraju, gdyż inflacja zapewne dalej będzie rosnąć. Jak stwierdził minister finansów, Grant Robertson: Rosyjska inwazja na Ukrainę nadal osłabia i destabilizuje światowe rynki energii, a w połączeniu z innymi presjami inflacyjnymi, jakie świat odczuwa z powodu zakłóceń w łańcuchach dostaw, to niestety jeszcze nie koniec.

og, wch

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.