Węgry: Orbán i Fidesz kolejny raz wygrywają wybory

[2022-04-04 09:45:52]

Koalicja rządząca Viktora Orbána zdobyła ponad 53 proc. głosów w niedzielnych wyborach parlamentarnych, zaś zjednoczona opozycja 35 proc. - wynika z danych Narodowego Biura Wyborczego (NVI).

106 deputowanych wyłanianych jest na Węgrzech w jednoosobowych okręgach wyborczych, zaś pozostałe mandaty są rozdzielane z list krajowych wśród partii, które uzyskają ponad 5 proc. głosów, zgodnie z systemem d’Hondta.

Koalicja Fideszu i Chrześcijańsko-Demokratycznej Partii Ludowej (KDNP) będzie mieć 135 mandatów, Zjednoczeni dla Węgier (DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD) - 56, a skrajnie nacjonalistyczna Nasza Ojczyzna (Mi Hazánk) z 6,3 proc. głosów – 7. Pozostałe partie nie przekroczyły 5-procentowego progu wyborczego.

Oznaczałoby to, że Fidesz osiągnął jeszcze lepszy wynik niż w 2018 r., gdy uzyskał 133 mandaty.

Frekwencja o godz. 19, czyli w momencie zamknięcia lokali wyborczych, sięgała 68,7 proc.

Przy okazji wyborów na odbyło się także referendum ws. tzw. „ochrony dzieci”. Wskutek bojkotu nie zebrano jednak wystarczającego odsetka głosów ważnych, by uznać głosowanie.

Za edukacją dotyczącą orientacji seksualnej w szkołach publicznych opowiedziało się 3 proc. wyborców. Przeciwko było 41 proc. Na pozostałe pytania „TAK” (czyli „zgadzam się”, „aprobuję”) odpowiedziało 2 proc. głosujących, a „NIE” – 42 proc. Natomiast aż 56 proc. wyborców albo nie zagłosowało albo oddało głos nieważny.

ea, wch

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.