Konwencja Nowej Lewicy w Warszawie pt. "Bezpieczna Polska w zjednoczonej Europie"

[2022-04-24 23:57:40]

W dniu 23 kwietnia br. odbyła się konwencja programowa Nowej Lewicy, na której zaprezentowano pomysły partii (jak i całego klubu parlamentarnego, obejmującego również partię Lewicę Razem) w zakresie energetyki, bezpieczeństwa, mieszkalnictwa. Poruszono również liczne kwestie bieżące.

Pomysły, które przedstawili Robert Biedroń, Adrian Zandberg i Włodzimierz Czarzasty sprowadzają się do kilku punktów.

Pierwszym z nich jest skorzystanie z energetyki atomowej innych krajów UE, w szczególności Niemiec, zanim w Polsce powstanie jakakolwiek elektrownia atomowa. W zakres tego pomysłu, który przedstawił Adrian Zandberg, wchodzi dzierżawa od Niemiec elektrowni atomowych, które miały być zamykane oraz stworzenie europejskiej "spółdzielni energetycznej", w której państwa mające nadwyżki energii dzieliłyby się nią z państwami mającymi jej niedobory.

W zakresie funkcjonowania polityki europejskiej Lewica zaproponowała likwidację zasady jednomyślności, będącego dla niej "formą europejskiego liberum veto", tak aby nie zdarzały się sytuacje, że jeden kraj blokuje korzystne rozwiązania dla całej wspólnoty rozwiązań. Zasadę jednomyślności miałaby zastąpić wzmocniona większość kwalifikowana, obejmująca w sumie 72 procent państw i 65 procent ludności.

Kolejny postulat, o którym wspomniał Biedroń, to dołączenie Polski do prokuratury europejskiej, w celu koordynacji działań i standardów poszczególnych prokuratur krajowych. W chwili obecnej dołączenie to jest blokowane przez ministra sprawiedliwości, Zbigniewa Ziobro.

Kolejnym postulatem Lewicy, który padł na konwencji, jest pomysł ustanowienia 2 maja dniem wolnym od pracy. Robert Biedroń argumentował to kwestią osobnego dnia świętowania wstąpienia Polski do UE 1 maja 2004 r. Święto integracji europejskiej przypadałoby pomiędzy Świętem Pracy, a Świętem Konstytucji 3 Maja.

W trakcie konwencji głos zabrał ponownie Adrian Zandberg. Jego wypowiedź zawierała w szczególności ideę, iż powinna powstać europejska spółdzielnia energetyczna, która po odejściu od surowców z Rosji, mogłaby wspólnie kupować gaz oraz inne paliwa dla wszystkich krajów UE. Inicjatywa mogłaby przypominać zasadę, na jakiej Komisja Europejska kupowała szczepionki przeciw COVID-19. Zandberg zwrócił również nie tylko na klimatyczny, ale i osłabiający Rosję, aspekt redukcji znaczenia paliw kopalnych na terenie Unii Europejskiej.

Zandberg zabrał ponadto głos na temat stworzenia przez Polskę i Niemcy wspólnych jednostek obrony przeciwrakietowej. Owe wspólne jednostki stałyby się jedną z dywizji europejskich jednostek obrony, zlokalizowaną na terenie kilku krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Byłby to, jego zdaniem, zaczyn wspólnych europejskich sił obronnych.

Oprócz Zandberga i Biedronia, głos zabrał również kolejny lider parlamentarnej lewicy - Włodzimierz Czarzasty. Zgłosił pomysł utworzenia "Funduszu Pomocna Dłoń", który miałby być wsparciem dla krajów takich jak Polska, które przyjmują uchodźców. Kraje miałyby otrzymywać po 500 euro miesięcznie na uchodźcę, które byłyby przeznaczane na ich zdrowie lub edukację.

Czarzasty zgłosił również pomysł powołania europejskiej służby kontrwywiadowczej, która wyłapywałaby m.in. agentów Rosji, działających choćby w mediach społecznościowych.

Następnie były lider SLD przeszedł do problematyki kryzysu na rynku nieruchomości, który powinien zostać rozwiązany zarówno przez państwo polskie, jak i przez Unię Europejską. Miałoby być to oparte na stworzeniu europejskiego funduszu mieszkaniowego w celu wspólnego rozwiązywania problemów mieszkaniowych.

Dodatkowo, współprzewodniczący Nowej Lewicy, zapowiedział rozpoczęcie walki o europejską płacę minimalną, która obecnie jest wysoce zróżnicowana pomiędzy poszczególnymi krajami członkowskimi. Czarzasty zaproponował, aby pensja minimalna wynosiła 2/3 średniej pensji w każdym kraju.

Kolejnym mówcą był europoseł Robert Biedroń, który zaapelował, żeby dopuścić ukraińskich parlamentarzystów jako obserwatorów do uczestnictwa w Parlamencie Europejskim w celu przyspieszenia drogi Ukrainy i Mołdawii do wejścia do struktur unijnych.

W trakcie konwencji, politycy Lewicy wyrazili również solidarność z górnikami i ich bliskimi po wstrząsach w kopalni Zofiówka, gdzie mogło zginąć 10 pracowników.

Tomasz Rysz

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.