Francja: Lewica jednoczy się przed wyborami

[2022-05-06 09:36:46]

Francuska lewica jednoczy się przed wyborami parlamentarnymi, które odbędą się 12 i 19 czerwca.

Trzy partie zawarły sojusz wyborczy i wystartują jako Nowa Ludowa Unia Ekologiczna i Socjalna. Składać się na nią ma kilka ugrupowań, jednak trzon z nich tworzą trzy partie Francuska Partia Komunistyczna (PCF), Zieloni (EELV), Niepokorna Francja (LFI) i najprawdopodobniej Partia Socjalistyczna (PS).

Centralną postacią i ugrupowaniem będzie partia Niepokorna Francja Jean-Luca Mélenchona.

Drugą składową jest Francuska Partia Komunistyczna. Obecnym pierwszym sekretarzem jest Fabien Roussel, który w prawyborach próbował zawalczyć o elektorat ludowy. Jest zwolennikiem energii atomowej, co na lewicy we Francji jest postawą mniejszościową.

Trzecią składową są Zieloni (EELV). Jest wśród nich kilka frakcji: alterglobaliści, zielone mieszczaństwo czy radykalni ekolodzy spod hasła degrowth.

Czwartą składowej koalicji może zostać Partia Socjalistyczna. Jednakże część członków partii może nie podporządkować się decyzji o zawarciu sojuszu. Partia Socjalistyczna zaliczyła błyskawiczny i spektakularny upadek. W 2012 r., kiedy François Hollande został prezydentem, a PS wygrała wybory parlamentarne, socjaliści mieli pełnie władzy: prezydenta, parlament, Senat i 20 z 26 regionów. Teraz, zaledwie 10 lat później ich kandydatka na prezydenta, mer Paryża Anne Hidalgo, uzyskała zaledwie 2% poparcia.

Sojusz lewicy ma być pluralistyczny. Każda partia będzie miała możliwość utworzenia własnej grupy parlamentarnej.

mw, wch

fot. Facebook Stéphane Troussel

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.