Posłowie Nowej Lewicy na trasie po Polsce - "Bezpieczna Rodzina"

[2022-08-04 14:51:35]

Powoli dobiega końca wakacyjna trasa Lewicy, która jest formą objazdu kraju i spotkań z wyborcami oraz członkami struktur w terenie. Posłowie docierają właśnie do ostatniego województwa - województwa lubelskiego. Trasa rozpoczęła się od wyjazdu posłów z Warszawy na zachód, do województwa wielkopolskiego i dolnośląskiego. Następnie z zachodu Polski posłowie, którzy zmieniali się na poszczególnych odcinkach trasy, przemieścili się ku centralnym i wschodnim częściom Polski. Ostatnimi województwami na trasie są województwa podkarpackie i lubelskie. Ogółem posłowie Nowej Lewicy i Lewicy Razem odwiedzili ponad 100 powiatów, począwszy od 30 czerwca br.
Główną problematyką poruszaną w trasie i przy spotkaniach z wyborcami są problemy ekonomiczne związane z wysoką inflacją oraz wyprzedzeniem tempa wzrostu płac przez wskaźniki wzrostu cen. Posłowie prezentują program "Bezpieczna Rodzina", który obejmuje m.in. dodatek grzewczy w wysokości 3000 zł na jedno gospodarstwo domowe, podwyżki płac dla sektora budżetowego, obniżenie rat kredytów hipotecznych przez zamrożenie stawek WIBOR, leki po 5 zł dla emerytów oraz odblokowanie 270 mld zł z programów UE, które zamrożone są w chwili obecnej z powodu braku realizacji porozumienia z KE w zakresie poprawy praworządności systemu sprawiedliwości w Polsce jako warunku wypłaty owych środków.

Tomasz Rysz

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst zobacz komentarze

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.