Posłowie Nowej Lewicy na trasie po Polsce - "Bezpieczna Rodzina"

[2022-08-04 14:51:35]

Powoli dobiega końca wakacyjna trasa Lewicy, która jest formą objazdu kraju i spotkań z wyborcami oraz członkami struktur w terenie. Posłowie docierają właśnie do ostatniego województwa - województwa lubelskiego. Trasa rozpoczęła się od wyjazdu posłów z Warszawy na zachód, do województwa wielkopolskiego i dolnośląskiego. Następnie z zachodu Polski posłowie, którzy zmieniali się na poszczególnych odcinkach trasy, przemieścili się ku centralnym i wschodnim częściom Polski. Ostatnimi województwami na trasie są województwa podkarpackie i lubelskie. Ogółem posłowie Nowej Lewicy i Lewicy Razem odwiedzili ponad 100 powiatów, począwszy od 30 czerwca br.
Główną problematyką poruszaną w trasie i przy spotkaniach z wyborcami są problemy ekonomiczne związane z wysoką inflacją oraz wyprzedzeniem tempa wzrostu płac przez wskaźniki wzrostu cen. Posłowie prezentują program "Bezpieczna Rodzina", który obejmuje m.in. dodatek grzewczy w wysokości 3000 zł na jedno gospodarstwo domowe, podwyżki płac dla sektora budżetowego, obniżenie rat kredytów hipotecznych przez zamrożenie stawek WIBOR, leki po 5 zł dla emerytów oraz odblokowanie 270 mld zł z programów UE, które zamrożone są w chwili obecnej z powodu braku realizacji porozumienia z KE w zakresie poprawy praworządności systemu sprawiedliwości w Polsce jako warunku wypłaty owych środków.

Tomasz Rysz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".