Grecja: Tryumf konserwatystów, porażka podzielonej lewicy

[2023-06-27 20:41:14]

Kolejne w tym roku wybory parlamentarne odbyło się w niedzielę 25 czerwca. Na konserwatywną "Nową Demokracją" premiera Kiriakosa Mitsotakisa zagłosowało ponad 40,55% wyborców, zdobywając 158 mandatów w parlamencie.

Na drugim miejscu znalazła się lewicowa partia SYRIZA byłego premiera Aleksisa Tsiprasa z wynikiem 17,84% głosów, co daje jej 48 miejsc.

Kolejne miejsca zajęły:
- Panhelleński Ruch Socjalistyczny PASOK: 11,85% i 32 mandaty;
- Komunistyczna Partia Grecji KKE: 7,69% i 20 miejsc;
- Spartanie: 4,64% i 12 miejsc;
- "Greckie Rozwiązanie": 4,44% i 12 mandatów;
- "Niki" ("Zwycięstwo"): 3,69% i 10 miejsc;
- lewicowy "Kurs wolności" byłej przewodniczącej parlamentu Zoe Konstantopoulou: 3,17% i 8 miejsc;
- lewicowa MeRA25 Yanisa Varoufakisa: 2,49%

To już drugie wybory parlamentarne w tym roku. Poprzednie wybory odbyły się w Grecji 21 maja. "Nowa Demokracja" uzyskała 40,8% głosów wyborców, tj. 146 miejsc w parlamencie. Do absolutnej większości zabrakło jej jednak pięciu mandatów. Lider partii Kiriakos Mitsotakis nie zgodził się na budowanie rządu koalicyjnego i wybrał drogę powtórnych wyborów, w celu uzyskania bezwzględnej większości.

Obecnie obowiązujące, nowe prawo wyborcze, według którego odbyły się niedzielne wybory, przewiduje premię od 20 do 50 dodatkowych mandatów dla zwycięskiej partii. 40% głosów pozwala Nowej Demokracji zapewnić sobie absolutną większość w parlamencie i mieć możliwość samodzielnego utworzenia rządu.

Niepokojąca informacja to sukces nowo utworzonej, skrajnie prawicowej partii Spartanie, która miała do pokonania 3-procentową barierę głosów, aby dostać się do parlamentu, i zdołała ją przekroczyć.
Spartanie to partia polityczna powstała tuż przed wyborami. Powodem jej powstania była decyzja greckiego Sądu Najwyższego zakazująca innej skrajnie prawicowej partii Grecy udziału w wyborach parlamentarnych.

bl, wch

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".